За твоята градина, Овошки

Есенно засаждане на овощни дървета

Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

Есента, и по-точно от началото на октомври до първите слани, е най-доброто време за засаждане на овощни дървета и храсти. Есенното засаждане има много повече предимства от пролетното. Растенията, засадени през есента, издържат много по-добре стреса от промените в околната среда.

През есента дърветата и храстите пренасочват енергията, която им е необходима през топлите сезони за производството на надземни части, т.е. изграждане на корона, растеж, образуване на листа и цветни пъпки; с настъпването на есента могат да използват тази енергия за възстановяване на кореновата система, по-специално зоната на власинките, които са отговорни за усвояването на вода, разтворените в нея минерални соли и други хранителни вещества.

Допълнителното предимство при засаждането на овощни дървета и храсти през есента е наличието на голям брой различни сортове и видове в градинските центрове и разсадниците. Производственият цикъл осигурява най-голямо разнообразие от овощни дървета и храсти точно през есента. Така че, ако търсиш рядък сорт, е по-вероятно да го намериш в есенната оферта.

Основно предимство на есенното засаждане на овошки е преди всичко цената, която е много по-ниска, отколкото при покупка през пролетта. Най-честата причина за това е фактът, че сезонът на градинарството приключва и разсадниците искат да продадат колкото се може повече готови фиданки. През пролетта пък търговците и управителите на градинските центрове и разсадниците повишават цените на растенията с до 50%, знаейки, че по-голямата част от клиентите купуват в последния момент и под влиянието на емоция. Освен това на пазара има много по-малко разсад от овощни дървета и храсти, което повишава цените им на дребно, тъй като търсенето е много голямо, а количеството на стоките е ограничено.

Как да избера фиданките?

Избирайки посадъчен материал, преди всичко знай, че колкото по-млада е фиданката, толкова по-лесно се прихваща, по-добре се приспособява към условията в градината и толкова по-добре расте. Двугодишната ще се прихване по-бързо от тригодишната, а едногодишната – от двугодишната.

Грешка е да се стремиш да закупиш по-висока фиданка, не поглеждайки корените й. Колкото по-запазена е кореновата система при изкопаване на фиданката, толкова по бързо и успешно ще се прихване и ще расте бързо.

Много важно е как е била съхранявана откопаната фиданка – огледай внимателно корените, да не са засъхнали. Някои търговци не обгрижват кореновата система на фиданките, държат ги с часове, а понякога и с дни на пек или студ. Затова се старай да купуваш от търговци, които държат фиданките във влажна пръст/пясък/трици. Отивайки на пазар, приготви парцали или вестници, които след покупка да намокриш, вземи плик и връв. Щом закупиш избраната фиданка, увий корените й с влажните парцали или вестници, сложи ги в плика и завържи с връвта, за да не изсъхват и да не са изложени на опасност от счупване.

Следващото, на което трябва да обърнеш специално внимание е кората на фиданката да не е сбръчкана и ако е така, то това означава, че фиданката е откопана отдавна и е успяла да изсъхне. Ако имаш съмнения, опитай се да забелиш с нокът малка част от кората. Ако под нея е зелено – фиданката е жива и свежа, ако е кафяво – значи е суха.

Как да подготвя мястото за посаждане?

След като купиш фиданките, постарай се възможно най-бързо да ги посадиш. Ако ти се налага да почакаш, закопай ги в дупка с влажен пясък на сянка и пази да не изсъхнат. Така можеш да ги запазиш за около седмица.

Избери и подготви предварително планираното мястото за засаждане на овощни дървета и храсти – най-добре още през август. Предвиди разстоянията между дръвчетата, ориентацията ми – най-добро е южното изложение. Повече подробности за подредбата на овощната градина ще намериш тук: https://agrozona.bg/sadite-li-fidanki-obarnete-gi-na-yug/.

Прекопай почвата, внимателно отстрани всички отпадъци, а плевелите закопай, за да се превърнат в земя. Добре е да обогатиш земята с органични и минерални вещества, т.е. да я наториш – особено с лесноусвоими, чисти минерали (макро- и микроелементи). Ако се чудиш какви макро и микроелементи да избереш и колко от тях да сложиш – обади ни се или ни напиши съобщение – ще ти помогнем  безплатно (тук ще намериш телефона и електронния ни адрес: https://perfektnagradina.com/#kontakt).

Ако обаче подготвяш мястото за садене непосредствено преди посаждане, по-добре не слагай в дупката нито свежа, нито угнила оборска тор, както и минерални торове, за да не повредиш корените.  Овошките, садени през есента, се наторяват през пролетта, след като покажат първи признаци на растеж. Садените през пролетта е добре да получат не голямо количество тор два месеца след засаждането им. През първата година прилагаме половин доза от торовете. Добре е да се използва пепел от широколистна дървесина (не от боядисвани и лакирани елементи). Колкото по-млади клони са били изгорени, толкова повече ценни вещества има в пепелта. Използвай също хумус, компост, макроелементи – магнезий, фосфорово-калиев тор, калций, азот.

Тук ще намериш комплект от  есенните торове на Перфектна Градина за овощната градина.

Помни – ако сега (есента) садиш плодни дръвчета, първото торене предвиди за пролетта. Щом минат студовете, подай на всяка овошка половин доза: алкален азот, магнезий, фосфорно-калиев тор, калций, хумус. И не забравяй да поливаш – младите овошки имат малка коренова система и се нуждаят от специални и редовни грижи.

Посаждане на овощните дръвчета

Закопавай овошките на същата дълбочина, на която са били в саксията или лехата в разсадника.

Изкопай дупка поне два пъти по-голяма от кореновата система на дръвчето. Не съкращавай корените.

Изсипи слой плодородна почва (горният слой почва от изкопаната дупка, плюс компост или друга плодородна земя) на дъното на дупката, след това позиционирай растението и подреди корените. Помни – ако земята е тежка, глинеста – задължително добави пясък и компост към нея. Постави кол до дръвчето (от южната му страна, за да пази стъблото от преките слънчеви лъчи и от пригори), който ще пази младото растение от въздействието на вятъра – така то ще се прихване бързо, а стъблото му няма да се наклони. Ако корените са се сраснали в саксията, трябва да бъдат деликатно разкъсани, за да се улесни развитието на корените – в противен случай няма да могат да осигуряват на растението вода и хранителни вещества.

Най-добре е дръвчетата да се засаждат от двама души – единият, застанал от северната страна, придържа растението верикално, на определена дълбочина, и разстила корените равномерно, а другият постепенно покрива ги с пръст, която периодично утъпква, за да не остане въздух между корените. Прави го повдигайки фиданката вертикално няколко пъти – малко и внимателно, но същевременно енергично, за да се разпредели по-добре почвата  между корените, като едновременно с това я уплътнява с ръка. Накрая се утъпква почвата около засаденото дръвче. Това се прави със стъпало: докато пръстите сочат ствола на фиданката, се извършват деликатни движения от петата към пръстите, очертавайки окръжност.  От голямо значение за плодните дръвчета е дълбочината на засаждане – ако ги засадиш прекалено дълбоко, ще се развиват лошо, дълго време няма да дават плод, а има и опасност да изсъхнат. Ако пък плитко – на пролет кореновата система може да се оголи и да засъхне. Кореновата шийка (мястото на присаждане), след засаждане и слягане на земята, трябва да се намира малко (3-4см при леки, пропускливи и 5-6см при тежки, глинести почви) над повърхността на почвата. В случай, когато мястото на присаждане е под земята, благородната част от дръвчето  ще започне да се вкоренява и ще избута подложката, а така ще изгубим всички предимства на подложката – по-малка височина, издръжливост на студ и болести, по-бързо влизане в период на плододаване. За да определиш дълбочината на засаждане е добре да използваш пръчка или летва, сложена хоризонтално над дупката.

Преди да запълниш изцяло дупката със субстрат, полей растението обилно (10л вода). След това насипи останалата почва и старателно, но внимателно утъпкай земята около растението.

Важно е, след засаждане, да поливаш овошките всяка седмица, особено ако няма дъждове. Влажността на почвата през първите седмици след засаждането е от огромно значение за доброто вкореняване на дръвчетата. По-добре е да се полива по-рядко, но обилно, отколкото често, но по малко. Освен ако не инсталираш капково напояване, което да поддържа влагата постоянно.

Оформи легло около ствола, за да можеш пълноценно да поливаш.

Струва си да направиш коригиращо подрязване веднага след засаждането, за да създадеш благоприятно за прихващането съотношение между корена, силно намален при изваждането на дърветата от разсадника, и пъпковия товар върху фиданката. Но само ако садиш овошките в началото на есента (октомври). Ако ги садиш през ноември е добре да изчакаш с подрязването до пролетта, но преди раздвижване на соковете. Премахни изцяло конкурентите за водача и ненужните за формата на бъдещата корона клончета. Останалите, силни, добре разположени, предвидени да изградят бъдещата корона, клончета – съкрати.

При пролетното садене, терминът за тази процедура ще е минал и така ще си с една година назад с формирането на короната.

И още…

Помни – за да нямаш неприятности със съседите – разстоянието от границите на твоя парцел за слаборастящите видове е 2 м, за силнорастящи – 3м, а за храсти – до 1м. Декоративните дървета се садят на разстояние 3 м от оградата, а от стените на къщата – на 5 и повече метра.

Никога не сади до къща или постройка орех или бор – ще ти подкопаят основите.

Обобщавайки – ако планираш да засадиш дърво или плодов храст, направи го сега – ще избегнеш някои неприятни изненади и ще спестиш пари.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *