Вредители, За твоята градина, Цъфтящи

Какво да направим, когато лавандулата боледува?

Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

За да ни радва лавандулата възможно най-дълго, трябва да се грижим за нея правилно. Ако я поливаме твърде обилно или я засадим на твърде сенчесто място, тя може да бъде нападната от гъбични заболявания. Умирането на върховете на леторастите и почерняването на листата на лавандулата са признаците, че точно това се е случило.

Сивата плесен често се появява на растенията през целия вегетационен период. Атакува при температура над 10 ° С и влажно време. Много силно въздействие върху появата на сива плесен има също прекомерната гъстота на растенията и липсата на проветрение между тях. Най-често биват засегнати нови израстъци, които стават кафяви от върха и умирането на леторастите постепенно се разпространява по цялото растението. Заболелите растителни фрагменти са кафяви и са огънати надолу. По повърхността на листата може да се образува сиво покритие от мицел и спори.

Знаете ли как да предотвратите болестите и да лекувате лавандулите?

При засаждането трябва да избягваме твърде гъсти насаждения и да планираме слънчево, проветриво място за него.

Растенията със симптоми на сива плесен трябва незабавно да се напръскват с ПЕРФЕКТЕН СИЛИЦИЙ, който предотвратява гъбични, бактериални и вирусни заболявания. Торът е в течна форма за листно приложение. Най-добре е болните и кафеникави издънки да се изрязват преди пръскане.

Фитофторозата е най-опасното заболяване, засягащо лавандулата, защото заразява растението на всички етапи на развитие. При младият, заразен разсад, се появява гниене в основата на издънката , който се разпространява нагоре, заемайки цялото растение. При по-старите растения симптомите на заболяването обикновено се проявяват само на някои издънки, развитието на които е по-бавно от на другите. Тези издънки са видимо по-светли, а по-късно покафеняват и потъмняват.

В защитата на лавандулата срещу фитофтороза, най-важното е да се спре отделянето на гъбични спори. Това може да се постигне чрез пръскане на растенията веднага след засаждането с ПЕРФЕКТЕН СИЛИЦИЙ, който предотвратява гъбични, бактериални и вирусни заболявания. Торът е в течна форма за листно приложение.

Най-добрият начин да избегнете появата на фитофтороза в бъдеще е да изкорените и унищожите заразените растения веднага след забелязване на техните симптоми и да напръскате с ПЕРФЕКТЕН СИЛИЦИЙ тези, които растат в близост до болната лавандула.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *