.

Какво да направим, когато лавандулата боледува?

Автор: | 04/06/2020 | 0 коментари

За да ни радва лавандулата възможно най-дълго, трябва да се грижим за нея правилно. Ако я поливаме твърде обилно или я засадим на твърде сенчесто място, тя може да бъде нападната от гъбични заболявания. Умирането на върховете на леторастите и почерняването на листата на лавандулата са признаците, че точно това се е случило.

Сивата плесен често се появява на растенията през целия вегетационен период. Атакува при температура над 10 ° С и влажно време. Много силно въздействие върху появата на сива плесен има също прекомерната гъстота на растенията и липсата на проветрение между тях. Най-често биват засегнати нови израстъци, които стават кафяви от върха и умирането на леторастите постепенно се разпространява по цялото растението. Заболелите растителни фрагменти са кафяви и са огънати надолу. По повърхността на листата може да се образува сиво покритие от мицел и спори.

Знаете ли как да предотвратите болестите и да лекувате лавандулите?

При засаждането трябва да избягваме твърде гъсти насаждения и да планираме слънчево, проветриво място за него.

Растенията със симптоми на сива плесен трябва незабавно да се напръскват с ПЕРФЕКТЕН СИЛИЦИЙ, който предотвратява гъбични, бактериални и вирусни заболявания. Торът е в течна форма за листно приложение. Най-добре е болните и кафеникави издънки да се изрязват преди пръскане.

Фитофторозата е най-опасното заболяване, засягащо лавандулата, защото заразява растението на всички етапи на развитие. При младият, заразен разсад, се появява гниене в основата на издънката , който се разпространява нагоре, заемайки цялото растение. При по-старите растения симптомите на заболяването обикновено се проявяват само на някои издънки, развитието на които е по-бавно от на другите. Тези издънки са видимо по-светли, а по-късно покафеняват и потъмняват.

В защитата на лавандулата срещу фитофтороза, най-важното е да се спре отделянето на гъбични спори. Това може да се постигне чрез пръскане на растенията веднага след засаждането с ПЕРФЕКТЕН СИЛИЦИЙ, който предотвратява гъбични, бактериални и вирусни заболявания. Торът е в течна форма за листно приложение.

Най-добрият начин да избегнете появата на фитофтороза в бъдеще е да изкорените и унищожите заразените растения веднага след забелязване на техните симптоми и да напръскате с ПЕРФЕКТЕН СИЛИЦИЙ тези, които растат в близост до болната лавандула.

0 Коментари

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочети също:

Всичко, което трябва да получи Твоята копривка, за да е гъста, цветна и красива

Всичко, което трябва да получи Твоята копривка, за да е гъста, цветна и красива

Не е задължително копривката да е едногодишно растение – в тази статия ще разбереш какво трябва да направиш, за да радва очите ти години наред и да е гъста, цветна и красива. Приготвих за Теб един къс и детайлен наръчник, от който ще научиш всичко необходимо за отглеждането, подстригването, поливането, торенето и всичко друго, което трябва да знаеш, за да имаш наситено оцветени и спиращи дъха копривки.

66-те най-красиви сортове копривки за зимната градина и дома

66-те най-красиви сортове копривки за зимната градина и дома

Ако се чудиш по какъв начин да вкараш цвят и живот в дома си, търсиш с какви растения да обзаведеш зимната си градина, или просто искаш да създадеш една екстравагантна, запомняща се композиция, която да привлича внимание още от делeче – тази статия е за теб. Тук ще намериш 66 сорта копривки, подбрани от екипа на Перфектната Градина, с които ще превърнеш всяко пространство в омагьосан кът.

Как да върнеш блясъка на възрастните туи и как да оформиш тези, които никога не са били подрязвани?

Как да върнеш блясъка на възрастните туи и как да оформиш тези, които никога не са били подрязвани?

Ако имаш възрастни туи, които с годините са загубили блясъка си или искаш да озаптиш голями, занемарени туи – тази статия е за теб! Тук ще научиш как да подмладяваш редовноподрязвани, но вече стари туи и как значително да намалиш габаритите на тези, които никога не са били оформяни.

Всичко, което трябва да знаеш за бръшляна

Всичко, което трябва да знаеш за бръшляна

Повечето от нас, поне няколко пъти през живота си са чули, че бръшлянът е лошо растение, паразит или други подобни твърдения. Възможно е много от Вас до ден днешен да са останали с това грешно впечатление. Надявам се, с тази статия, да спечеля довериeто Ти и да Ти покажа, че бръшлянът е не само много красиво, но и много полезно растение, което има безброй приложения така на двора, както и вкъщи.

Стипа – ангелска коса в двора ти

Стипа – ангелска коса в двора ти

Ангелската коса е много впечатляващ вид декоративна трева. Расте бързо, не изисква специални грижи и изглежда прекрасно във всеки вид композиции и саксии. Благодарение на ефирната си текстура и бежавия цвят, ще разчупи монотонността и зеленината на всеки двор.

55-те най-красиви сорта туи

55-те най-красиви сорта туи

Чудиш се от какви туи да създадеш живия плет ли? А може би искаш да разчупиш зеленината в двора ти с някое нетипично цветно растение? Или да вкараш повече зеленина през зимния период? В тази статия ще намериш отговор на тези и много други въпроси, заедно с 55 сорта туи, разделени на категории, със снимки и основни характеристики.

0
Няма добавени продукти.