За твоята градина, Иглолистни

Как да се грижим за хвойната?

Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

Хвойните са изключително издръжливи на студ и лесна за отглеждане група иглолистни храсти. Най-често се използват като почвопокривни растения, живи плетове или обогатяващи растителните композиции елементи. Хвойните, благодарение на компактната си структура, различни форми и интересно оцветяване, са ценени декоративни растения.

Как се пресажда хвойна?

Хвойните, подобно на повечето растения, не обичат пресаждането. Ако обаче сме принудени да го правим, например при изкопни дейности, то в такъв случай е необходимо предварително да подготвим новото място, на което растението ще бъде засадено. Премахнете тревата, отстранете плевелите, изкопайте яма и подгответе плодородна земя. Едва тогава можете да започнете да изкопавате растението от предишното му място, ако искате да защитите корените му от прекомерно изсушаване. Не забравяйте да местите растението с корени, защитени със солидна буца пръст. Пресаждането е най-добре да се извършва в началото на пролетта, преди периода на интензивен растеж или през есента, когато растението спира да създава нови леторасти.

Как се мулчира хвойната?

Една от основните процедури, свързани с грижата за това растение, е мулчирането, т.е. покриване на почвата около растението с кора или декоративен камък. За ацидофилни иглолистни храсти най-добре е да използвате борова кора или дървени стърготини от иглолистни дървета с киселинно рН (4,5-5,5). Слой с дебелина 10 см при горещо време ще предотврати изсушаването и прегряването на почвата, а също така ще намали изпаряването на водата. През зимата предпазва корените от замръзване. Допълнителна полза е защитата от плевели на труднодостъпните места под клоните на иглолистните храсти. Кора от иглолистните дървета и дървени стърготини, след разлагане, обогатяват почвата с хумус. За да не е прекалено бърз този процес, кората или дървените стърготини могат да се изсипват не директно върху земята, а върху агротекстил. Липсите трябва да се запълват поне веднъж годишно.

Как да подрязваме хвойната?

По правило хвойната не изисква рязане. За да поддържате красив, гъст, здраво изглеждащ храст, се препоръчва да се премахнат сухите, заразени с болести или повредени клонки. Коригиращото рязане поддържа височината и ширината на храстите постоянни. Помнете – за да изглеждат натурални и красиви Вашите хвойнови храсти – никога не режете клонките частично – ако някоя не Ви харесва – отрежете я от основата.

Как се наторява хвойната?

Въпреки че много хора забравят за това, хвойните трябва редовно да се подхранват с хранителни вещества. Най-добре е да ги подкрепите със специализиран тор за иглолистни дървета Перфектен Магнезий 99%, който е 100% разтворим във вода, идеално заместващ слабо разтворимия магнезиев сулфат. В него няма пълнители, средства против слепване или други вредни вещества. Той е напълно безопасен за хората, животните и цялата околна среда. Торът е лесен за използване – просто го разтворете във вода и поливайте растенията с него, спазавайки инструкцията на етикета. С висок процент магнезий, той стимулира развитието на кореновата система и активира процесите, отговорни за усвояването на минералите. Перфектен Магнезий 99% напълно предотвратява покафеняването на игличките на иглолистните дървета и храсти и стимулира създаването на нови леторасти. Първото торене правим през пролетта, докато нашите растения се събуждат от зимния сън, след което торим всеки месец до края на октомври. Такова често торене ще попълни загубите на хранителни вещества и минерали от растението и ще го засили преди зимния сезон.

Как да поливаме хвойната?

Въпреки че може да Ви изглежда, че поливането на хвойните не е сложно, си струва да знаете няколко правила, които ще поддържат растенията в добро състояние. На първо място, водата трябва да се излива в корените на растението, а не върху неговите клонки. Честото мокрене на зелените части може да допринесе за развитието на гъбични заболявания, тяхното изгаряне или покафеняване. Хвойните трябва да се поливат само при продължителна суша и понякога в умерено топли зимни дни (това ще ги предпази от физиологична суша). За поливане с градински маркуч, лейка или напоителна система използвайте толкова вода, че да усетите влага след натискане на земята с ръка, но да няма локва или кал. Количеството ѝ ще зависи от преобладаващите метеорологични условия, както и от вида на субстрата, в който е засадено растението. Поливайте растенията до късна есен, докато земята замръзне. През зимата иглолистните храсти не влизат в зимен сън и не спират да поемат вода, следователно, благодарение на предишното есенно напояване, рискът от изсъхване намалява.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *