Вредители, Поддръжка на двора, Тревни площи

Как да се справим с ларвите на майски бръмбари

Ларви майски бръмбър
Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

Ларвите на майския бръмбар са сред най-често срещаните вредители по тревните площи. Това е най-опасният вредител, живеещ в почвата и хранещ се с корените на растенията. На мястото, където са се настанили ларвите на майския бръмбар, тревата умира и изсъхва, образувайки кафяви петна. Типичната ларва на майски бръмбар е бяла, дебела, тялото й е сгънато и наподобява буквата С. Има твърда, кафява глава с гризящ апарат. Те са ларвни форми на майския бръмбар, който е вредител не само в тревните площи, но и в зеленчуците и декоративните растения.

Как да разпознаем, че ларвата на майския бръмбар се храни на нашата морава?

Ларвите се появяват на почвената повърхност през август и септември. и след това се закопават дълбоко в земята. Нанасят най-големи опустошения пролетта през третата година на развитието си. Причиняват загиването и опадането на растенията, както и пожълтяването и изтъняването на тревата, върху която с течение на времето се появяват кафяви петна от изсъхнала трева.

Най-големите щети върху тревата се появяват от края на лятото до началото на есента. Ако дръпнем тревата на място, където има неправилни кафяви петна и сме в състояние лесно да откъснем горния слой от трева от земята, можем да сме сигурни, че болнавия вид на тревата е предизвикан от ларви на майски бръмбар.

Самите ларви трябва да се търсят в здравата част на тревата. За да проверим силата на нашествието на насекомите, трябва да отстраним тревата от площ от около 1 м2 и да проверим за ларви.

Ранните признаци на присъствие на ларвите на майския бръмбар могат да бъдат объркани с щетите, причинени от суша или недостиг на хранителни вещества.

Как да предпазим моравата?

Много важен аспект на борбата с ларвите на майския бръмбар е ограничаването на популацията им чрез честото гребане на тревата и събиране на възрастните индивиди. Тази процедура трябва да се извършва особено през пролетта, когато женските снасят яйца. Препоръчва се също така да се прилага аериране, което намалява броя на ларвите, разположени под повърхността на почвата. Преди аериране трябва да полеем тревата, благодарение на което насекомите се придвижват по-близо до повърхността на земята. Също така е много важно да се поддържа тревата в добро състояние. Добре отгледана, компактна морава, със силна коренова система означава, че възрастните насекоми не могат да преодолеят този слой. В старателно обгрижваната почва, майските бръмбари рядко снасят яйца в тревата и обикновено дори не се появяват.

Трябва да унищожаваме и плевелите, особено дивата трева, която много се харесва от ларвите на майския бръмбар. Когато работим в зеленчуковата градина или цветните лехи, трябва да събираме ръчно изкопаните ларви, а преди да използваме компоста е необходимо да го пресеем, за да не разпространим случайно вредителите из цялата градина.

Борбата с ларвите в тревата е много трудна поради начина им на живот и дългия цикъл на развитие на всяко едно поколение (4-5 години). Ларвите започват интензивно да се хранят започват в началото на есента и това е и най-доброто време за борба с този вредител. Последиците от присъствието му обаче не се виждат до пролетта. Ето защо трябва да провеждаме защитни лечения през есента. През пролетта трябва да унищожаваме възрастни, които се хранят с широколистни дървета
Можете да ги борите с химикали, но за да се улесни навлизането на пестицидите в кореновия слой, трябва да се изгребе добре тревата или да се използва скарификатор. При много силно нашествие на вредителя е добре да прекопаете почвата няколко пъти, препоръчително е да го направите в топли и слънчеви дни – слънцето бързо изсушава както яйцата, така и ларвите.

За да предотвратите развитието на ларвите, си струва също да използвате Универсална Защита срещу ИНСЕКТИ, компониран на базата на естествени вещества с микроелементи и не причиняващ запушване на клетъчните мембрани и устиците на растенията, което осигурява правилното дишане. Продуктът се нанася върху листата на широколистни растения, с които предимно се хранят възрастните майски бръмбари, защото миризмата привлича вредителите и ги залепва, благодарение на което естествено ги елиминира.

Трябва също така да не забравяме да наблюдаваме тревата, което ни позволява да забележим симптомите а присъствието и да открием вредителя по-рано, а в резултат ни помага да се борим с него.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *