Жив плет, Иглолистни, Поддръжка на двора

Как се отглежда хвойна?

Хвойна
Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

Хвойната е изключително устойчив на мраз и лесен за отглеждане вид иглолистни храсти (от семейство Кипарисови). Най-често е използвана като почвопокривно растение, като жив плет или за обогатяване на декоративни градински участъци. Хвойна, благодарение на плътния строеж, разнородните форми и ефективното оцветяване, представлява ценено декоративно растение.

Кога и как се засажда хвойна?

Ако купуваме растение отгледано в саксия, тогава можем да го засаждаме през целия вегетативен период, от пролетта до есента. Хвойна растепочти във всички условия и върху повечето видове почви, понеже е устойчива напроменящи се атмосферни условия и много лесна за отглеждане. Хвойна е храст,който предпочита не особено плодородни, пропускливи, умерено сухи почви. Върхуслабо пропускливи почви често се наблюдават увреждания предизвикани от гъбичнизаболявания. Хвойна предпочита слънчеви места. Осигурявайки на растениятаадекватни условия, имаме сигурност, че ще бъдат добре оцветени и добре ще серазвиват.

Как се засажда хвойна?

Хвойна придава натурален вид на нашата градина. Видове с по-висок растеж се използват за солитери в растителни композиции, по-рядко като живи плетове. Дребните или пълзящите видове хвойна, могат да се използват за почвопокривни и укрепващи склонове растения, като предпазват от ерозия. По принцип, повечето видове добре се справят в алпинеуми. Разстоянията при засаждане зависят от вида и приложението на растенията.

Засаждането на хвойна е сравнително лесно. Ако обаче искате да се насладите на красиви и ефектно изглеждащи храсти, има няколко важни правила, които трябва да запомните.

Мястото, където ще бъдат засадени храстите, трябва да се почисти от плевели и треви до ширина, двойно по-голяма от диаметъра на кореновата топка на вашите растения. След това, на разстоянието, което сте избрали, изкопайте дупки с дълбочина ок. две лопати и два пъти по-голяма от ширината на коренната топка. Дупката напълнете до половина с плодородна почва. За по-лесното изваждане на растенията от саксията, предварително обилно ги полейте.

След това нагласете растението така, че кореновата система да е на същата дълбочина, на която е била поставена в саксията. След този етап можете да пристъпите към засипване на корените и утъпкване на земята, така че да се образува депресия около ствола, в която трябва да налеете вода. След като полеете добре, изсипете мулч или декоративни камъни, като помните да има около ствола вдлъбнатина, която ще улесни по-късното напояване на растението.

Знаете ли, че хвойната, освен че се използва в градински композиции, има и други ценни свойства?

  • тя служи за подслон и храна за много видове птици;
  • плодовете на хвойна (шишарки) са ценна подправка, често служат като добавка към дивеч и други меса;
  • плодовете от хвойна се използват в натуралната медицина за заболявания на храносмилателната система, в ароматерапията;
  • иглите на хвойна осигуряват ароматни смоли и терпени, които се използват в медицината и козметиката;
  • тези растения отделят в атмосферата голямо количество фитонциди – съединения, които инхибират растежа на бактериите. Фитонцидите, защитавайки растенията от патогени, също почистват въздуха от патогенни микроорганизми, които заплашват хората.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *