.

Кои насекоми бягат от лавандулата?

Автор: | 30/05/2020 | 0 коментари

Лавандулата е вечнозелен храст с тесни декоративни листа и цветя, събрани в съцветия. Лавандулата в градината изглежда много декоративно и грижата за нея не е трудна.

Цъфти от юни до октомври. Има компактна форма, расте на височина 45-50 cm.

За да поддържаме гъстата и правилна форма на няколкогодишния храст, трябва систематично да подрязваме лавандулата.

Храста се използва за засаждане на гранични територии, пътеки, легла, тераси и балкони и алпинеуми. Лавандулата пасва идеално с рози, чимшири и хортензии, можем да я отглеждаме и в саксия.

Благодарение на миризмата, лавандулата привлича пчелите, земните пчели и пеперудите.

Ароматът на лавандула ефективно отблъсква комари, кърлежи, мухи, дървеници, паяци, мушици, мравки и молци.

Има много начини да я използвате. От засаждане в градината или в саксии у дома, до окачване на изсушени цветни стръкове лавандула на места с трафик от насекоми.

Ако харесвате този аромат, чудесен начин е да използвате етерично масло от лавандула в арома лампа. Освен това има широко приложение като козметичен продукт, например като добавка към неароматизиран лосион за тяло или като натурален парфюм с аромат на лавандула, който отблъсква комарите. В магазините се предлагат топки, напоени с масло от лавандула, против молци. В дома или градината можете да горите ароматизирани свещи с аромат на лавандула. Важно е ароматът да бъде естествен, а не синтетичен. Местата, където се появяват насекоми, в това число и тялото, могат да се напръскат с вода с няколко капки етерично масло от лавандула, с цел предпазване от ухапвания.

0 Коментари

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочети също:

Всичко, което трябва да получи Твоята копривка, за да е гъста, цветна и красива

Всичко, което трябва да получи Твоята копривка, за да е гъста, цветна и красива

Не е задължително копривката да е едногодишно растение – в тази статия ще разбереш какво трябва да направиш, за да радва очите ти години наред и да е гъста, цветна и красива. Приготвих за Теб един къс и детайлен наръчник, от който ще научиш всичко необходимо за отглеждането, подстригването, поливането, торенето и всичко друго, което трябва да знаеш, за да имаш наситено оцветени и спиращи дъха копривки.

66-те най-красиви сортове копривки за зимната градина и дома

66-те най-красиви сортове копривки за зимната градина и дома

Ако се чудиш по какъв начин да вкараш цвят и живот в дома си, търсиш с какви растения да обзаведеш зимната си градина, или просто искаш да създадеш една екстравагантна, запомняща се композиция, която да привлича внимание още от делeче – тази статия е за теб. Тук ще намериш 66 сорта копривки, подбрани от екипа на Перфектната Градина, с които ще превърнеш всяко пространство в омагьосан кът.

Как да върнеш блясъка на възрастните туи и как да оформиш тези, които никога не са били подрязвани?

Как да върнеш блясъка на възрастните туи и как да оформиш тези, които никога не са били подрязвани?

Ако имаш възрастни туи, които с годините са загубили блясъка си или искаш да озаптиш голями, занемарени туи – тази статия е за теб! Тук ще научиш как да подмладяваш редовноподрязвани, но вече стари туи и как значително да намалиш габаритите на тези, които никога не са били оформяни.

Всичко, което трябва да знаеш за бръшляна

Всичко, което трябва да знаеш за бръшляна

Повечето от нас, поне няколко пъти през живота си са чули, че бръшлянът е лошо растение, паразит или други подобни твърдения. Възможно е много от Вас до ден днешен да са останали с това грешно впечатление. Надявам се, с тази статия, да спечеля довериeто Ти и да Ти покажа, че бръшлянът е не само много красиво, но и много полезно растение, което има безброй приложения така на двора, както и вкъщи.

Стипа – ангелска коса в двора ти

Стипа – ангелска коса в двора ти

Ангелската коса е много впечатляващ вид декоративна трева. Расте бързо, не изисква специални грижи и изглежда прекрасно във всеки вид композиции и саксии. Благодарение на ефирната си текстура и бежавия цвят, ще разчупи монотонността и зеленината на всеки двор.

55-те най-красиви сорта туи

55-те най-красиви сорта туи

Чудиш се от какви туи да създадеш живия плет ли? А може би искаш да разчупиш зеленината в двора ти с някое нетипично цветно растение? Или да вкараш повече зеленина през зимния период? В тази статия ще намериш отговор на тези и много други въпроси, заедно с 55 сорта туи, разделени на категории, със снимки и основни характеристики.

0
Няма добавени продукти.