Вредители, За твоята градина, Цъфтящи

Кои насекоми бягат от лавандулата?

Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

Лавандулата е вечнозелен храст с тесни декоративни листа и цветя, събрани в съцветия. Лавандулата в градината изглежда много декоративно и грижата за нея не е трудна.

Цъфти от юни до октомври. Има компактна форма, расте на височина 45-50 cm.

За да поддържаме гъстата и правилна форма на няколкогодишния храст, трябва систематично да подрязваме лавандулата.

Храста се използва за засаждане на гранични територии, пътеки, легла, тераси и балкони и алпинеуми. Лавандулата пасва идеално с рози, чимшири и хортензии, можем да я отглеждаме и в саксия.

Благодарение на миризмата, лавандулата привлича пчелите, земните пчели и пеперудите.

Ароматът на лавандула ефективно отблъсква комари, кърлежи, мухи, дървеници, паяци, мушици, мравки и молци.

Има много начини да я използвате. От засаждане в градината или в саксии у дома, до окачване на изсушени цветни стръкове лавандула на места с трафик от насекоми.

Ако харесвате този аромат, чудесен начин е да използвате етерично масло от лавандула в арома лампа. Освен това има широко приложение като козметичен продукт, например като добавка към неароматизиран лосион за тяло или като натурален парфюм с аромат на лавандула, който отблъсква комарите. В магазините се предлагат топки, напоени с масло от лавандула, против молци. В дома или градината можете да горите ароматизирани свещи с аромат на лавандула. Важно е ароматът да бъде естествен, а не синтетичен. Местата, където се появяват насекоми, в това число и тялото, могат да се напръскат с вода с няколко капки етерично масло от лавандула, с цел предпазване от ухапвания.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *