Вредители, За твоята градина, Тревни площи

Мъхът и тревата

Мъх по тревата Перфектен Калций
Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

Кога се появява мъх по тревата? Когато тя е изтощена и когато ѝ липсва добра грижа.

Мъхът в тревата

Ето и предпоставките, които водят до поява на мъх по моравата:

  • Кисела почва (с по-ниско рН от оптималното за тревата).
  • Тежка/глинеста, утъпкана почва.
  • Прекалено влажна почва, непропусклива, не добре дренирана.
  • Неизчистени от събралия се филц (мъртви тревни стъбълца, мъх, листа, иглички, клонки) тревни площи.
  • Трева, растяща на сянка, под иглолистни дървета.
  • Прекалено рядък тревен килим, с голи петна.
  • Прекалено гъста, непроветрива, сбита на туфи трева.
  • Изтощена след болест или премръзване трева.
  • Слабо или прекалено наторена трева.

Мъхът е пионерско растение, което се прихваща при почти всякакви условия. Той е досаден плевел, който е труден за премахване. Колкото е по-слаба тревата, толкова мъхът по-добре расте.

Мъхът се появява обикновено на занемарени тревни площи, посадени върху неподходяща почва. Добри условия за развитие му дават: прекалена засенченост, кисела почва и утъпкана земя, която е причина за задържането на вода в повърхностния слой.

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ МЪХА?

Това е трудна, времеемка, работоемка задача и изисква използване на няколко метода едновременно.  Трудно е, но не е невъзможно, така че ти препоръчваме да се захванеш със задачата час по-скоро, за да можеш да се радваш на гъста, зелена и свежа трева. Ето главните седем начина, с които ще си осигуриш мечтания зелен килим, без мъх.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ХИМИЧЕСКИ ПРОДУКТИ, КОИТО УНИЩОЖАВАТ МЪХА

НЕ ПРЕПОРЪЧВАМЕ, защото, освен че тровят почвата, не дават дълготраен ефект – те не елиминират причината, а само следствието. Ако решиш да избереш този начин, ще трябва редовно да третираш симптомите (мъха) на неправилно поддържаната морава и ако не елиминираш причините, вероятно никога няма да се сдобиеш с мечтаната зелена, гъста и сочна тревна полощ.

ТОРЕНЕ

]Само редовно и правилно торената морава ще бъде ЖИВО-ЗЕЛЕНА, ГЪСТА и ЗДРАВА. Върху здрав тревен килим рядко се появява мъх, защото за него просто няма място и условия.

Свържи се с Градинарката Анна на тел/вайбър/уотсап – 0878 214 618, ако желаеш да получиш БЕЗПЛАТНО индивидуално изготвен план за торене на твоята морава.

Перфектен Магнеий 75 за трева

Недей да ториш „на око“ , придържай се към дозировките – особено когато ториш с минерални торове. Не винаги повече значи по-добре (изключение от това правило е само Перфектен Магнезий 99). Избирай безопасни за хората и животните торове, които ще ти позволят с чиста съвест да тичаш босо по тревата и да се въргаляш по нея с децата, внуците, любимите хора и домашни любимци.

Рано напролет можеш да приложиш антимъх тор – най-често съдържащ железен сулфат, който унищожава тъканите на мъха.

МЕХАНИЧНО ПРЕМАХВАНЕ НА МЪХА

Най-лесният и безопасен начин за премахване на нежелания мъх е с вертикулатор или специално гребло. Подходящ сезон за тази операция е пролетта – почвата е влажна, растенията започват да растат и да се регенерират след дългата зима – вкарваме въздух в почвата, премахваме мъха, филца, остатъците от есенните листа и падналите пръчки и иглички.

НЕПОДХОДЯЩАТА ПОЧВА ЗА ТРЕВАТА ОБИКНОВЕНО Е ИДЕАЛНА ПОЧВА ЗА МЪХА

Мъхът рядко се появява на пясъчна, суха и пропусклива почва. Най-често се среща на тежка/глинеста, утъпкана и прекалено влажна почва, без добър дренаж.

На тежка/глинеста почва тревата расте слабо, понеже корените ѝ не могат свободно да проникват в дълбочина и умира от глад и жажда, или изгнива. Мъховете нямат корени, те се прикрепят към субстрата с помощта на къси пипалца (т.нар. ризоиди), а при благоприятни условия растат по-бързо от тревата.

Върху тежка и утъпкана почва тревата има проблем с достъпа до вода по време на суша, а след обилни валежи гние в заседялата вода. За да разрохкаш и олекотиш почвата, е добре да я аерираш/вертикулираш (може и с аериращо гребло при по-малки площи), а накрая да разпръснеш върху нея пясък, който ще запълни празнините и ще пропуска свободното движение на въздух и вода. За да подобриш текстурата на почвата и да насърчиш развитието на полезни микроорганизми обогатяващи почвата, използвай редовно силициев тор – напр.  Перфектен Силиций.

рН – КИСЕЛИННО-АЛКАЛНИЯТ БАЛАНС НА ПОЧВАТА

Тревата расте най-добре на почва с рН 6.0-6.5, а мъхът предпочина по-кисела (около 5.5). Вероятно нямаш понятие какво е рН-то на твоята почва, нали? Сега ще ти кажа как лесно и бързо можеш да се ориентираш в какви граници е киселинността на твоята почва. Купи лакмусова хартия  от аптеката, напълни половин чаша с почва от двора, налей хладка дестилирана вода до горе, измешай, изчакай да се утаи, след което затопи хартийката, изчакай 30 секунди и сравни цвета със скалата. Ако рН е по-ниско от 6.0 – използвай Перфектен Калций. Колкото е по-ниско – толкова повече калций (около 6.0 рН – 40-50гр/м2, около 5.0 и по-малко рН – 100-120гр/м2).

ТЪМНО И МОКРО – ТОВА ОБИЧА МЪХЪТ

Мъхът слабо расте при суша, а при влага – перфектно. Поливай тревата по-рядко и по-обилно, вместо често и помалко. Така водата ще вникне в по-дълбоките слоеве на почвата, където ризоидите на мъха не могат да стигнат, но корените на тревата ще могат да я използват.

Същото важи и за слънцето – при пълно слънце мъховете не могат да растат, а на сянка се развиват перфектно.

На сянко е най-добре да се сеят тревни смески, които са издръжливи на засенчване. Ако моравата слабо расте на сянка е добре да премислиш застъпването ѝ с покривни растения. При условия на прекалена засенченост и влага, моравата често бива нападана от болести.

СЛАБА ТРЕВА – СИЛЕН МЪХ

Мъхът бързо се регенерира и може да преживее зимата по-добре от тревата. Перфектно се развива напролет и бързо превзема територията, на която расте слаба трева (болна, гладна, измръзнала, пресушена).

Ако тревата е занемарена, бързо ще се появи мъх на нея. Добра предпоставка за това е наличието на филц – сухи, мъртви стъбла, образуващи на повърхността на тревата гъста и утъпкана структура. Това затруднява достъпа на въздух, вода и хранителни вещества (в това число торове) до почвата. Филцираната трева е слаба.

Ето затова е важно напролет редовно да  премахваш филца с вертикулатор или гребло за вертикулиране, да насъчаваш развитието на полезните микроорганизми в почвата, като регулираш рН с калциев тор, да подобряваш условията със силиций  и да доставяш супер ценните хумусови киселини с висококачествен хумус.

Така мъртвата материя ще се разлага по-бързо и ще доставя висококачествени хранителни вещества на почвата и тревата.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *