.

Мъхът и тревата

Автор: | 03/03/2022 | 0 коментари

Кога се появява мъх по тревата? Когато тя е изтощена и когато ѝ липсва добра грижа.

Мъхът в тревата

Ето и предпоставките, които водят до поява на мъх по моравата:

  • Кисела почва (с по-ниско рН от оптималното за тревата).
  • Тежка/глинеста, утъпкана почва.
  • Прекалено влажна почва, непропусклива, не добре дренирана.
  • Неизчистени от събралия се филц (мъртви тревни стъбълца, мъх, листа, иглички, клонки) тревни площи.
  • Трева, растяща на сянка, под иглолистни дървета.
  • Прекалено рядък тревен килим, с голи петна.
  • Прекалено гъста, непроветрива, сбита на туфи трева.
  • Изтощена след болест или премръзване трева.
  • Слабо или прекалено наторена трева.

Мъхът е пионерско растение, което се прихваща при почти всякакви условия. Той е досаден плевел, който е труден за премахване. Колкото е по-слаба тревата, толкова мъхът по-добре расте.

Мъхът се появява обикновено на занемарени тревни площи, посадени върху неподходяща почва. Добри условия за развитие му дават: прекалена засенченост, кисела почва и утъпкана земя, която е причина за задържането на вода в повърхностния слой.

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ МЪХА?

Това е трудна, времеемка, работоемка задача и изисква използване на няколко метода едновременно.  Трудно е, но не е невъзможно, така че ти препоръчваме да се захванеш със задачата час по-скоро, за да можеш да се радваш на гъста, зелена и свежа трева. Ето главните седем начина, с които ще си осигуриш мечтания зелен килим, без мъх.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ХИМИЧЕСКИ ПРОДУКТИ, КОИТО УНИЩОЖАВАТ МЪХА

НЕ ПРЕПОРЪЧВАМЕ, защото, освен че тровят почвата, не дават дълготраен ефект – те не елиминират причината, а само следствието. Ако решиш да избереш този начин, ще трябва редовно да третираш симптомите (мъха) на неправилно поддържаната морава и ако не елиминираш причините, вероятно никога няма да се сдобиеш с мечтаната зелена, гъста и сочна тревна полощ.

ТОРЕНЕ

]Само редовно и правилно торената морава ще бъде ЖИВО-ЗЕЛЕНА, ГЪСТА и ЗДРАВА. Върху здрав тревен килим рядко се появява мъх, защото за него просто няма място и условия.

Свържи се с Градинарката Анна на тел/вайбър/уотсап – 0878 214 618, ако желаеш да получиш БЕЗПЛАТНО индивидуално изготвен план за торене на твоята морава.

Перфектен Магнеий 75 за трева

Недей да ториш „на око“ , придържай се към дозировките – особено когато ториш с минерални торове. Не винаги повече значи по-добре (изключение от това правило е само Перфектен Магнезий 99). Избирай безопасни за хората и животните торове, които ще ти позволят с чиста съвест да тичаш босо по тревата и да се въргаляш по нея с децата, внуците, любимите хора и домашни любимци.

Рано напролет можеш да приложиш антимъх тор – най-често съдържащ железен сулфат, който унищожава тъканите на мъха.

МЕХАНИЧНО ПРЕМАХВАНЕ НА МЪХА

Най-лесният и безопасен начин за премахване на нежелания мъх е с вертикулатор или специално гребло. Подходящ сезон за тази операция е пролетта – почвата е влажна, растенията започват да растат и да се регенерират след дългата зима – вкарваме въздух в почвата, премахваме мъха, филца, остатъците от есенните листа и падналите пръчки и иглички.

НЕПОДХОДЯЩАТА ПОЧВА ЗА ТРЕВАТА ОБИКНОВЕНО Е ИДЕАЛНА ПОЧВА ЗА МЪХА

Мъхът рядко се появява на пясъчна, суха и пропусклива почва. Най-често се среща на тежка/глинеста, утъпкана и прекалено влажна почва, без добър дренаж.

На тежка/глинеста почва тревата расте слабо, понеже корените ѝ не могат свободно да проникват в дълбочина и умира от глад и жажда, или изгнива. Мъховете нямат корени, те се прикрепят към субстрата с помощта на къси пипалца (т.нар. ризоиди), а при благоприятни условия растат по-бързо от тревата.

Върху тежка и утъпкана почва тревата има проблем с достъпа до вода по време на суша, а след обилни валежи гние в заседялата вода. За да разрохкаш и олекотиш почвата, е добре да я аерираш/вертикулираш (може и с аериращо гребло при по-малки площи), а накрая да разпръснеш върху нея пясък, който ще запълни празнините и ще пропуска свободното движение на въздух и вода. За да подобриш текстурата на почвата и да насърчиш развитието на полезни микроорганизми обогатяващи почвата, използвай редовно силициев тор – напр.  Перфектен Силиций.

рН – КИСЕЛИННО-АЛКАЛНИЯТ БАЛАНС НА ПОЧВАТА

Тревата расте най-добре на почва с рН 6.0-6.5, а мъхът предпочина по-кисела (около 5.5). Вероятно нямаш понятие какво е рН-то на твоята почва, нали? Сега ще ти кажа как лесно и бързо можеш да се ориентираш в какви граници е киселинността на твоята почва. Купи лакмусова хартия  от аптеката, напълни половин чаша с почва от двора, налей хладка дестилирана вода до горе, измешай, изчакай да се утаи, след което затопи хартийката, изчакай 30 секунди и сравни цвета със скалата. Ако рН е по-ниско от 6.0 – използвай Перфектен Калций. Колкото е по-ниско – толкова повече калций (около 6.0 рН – 40-50гр/м2, около 5.0 и по-малко рН – 100-120гр/м2).

ТЪМНО И МОКРО – ТОВА ОБИЧА МЪХЪТ

Мъхът слабо расте при суша, а при влага – перфектно. Поливай тревата по-рядко и по-обилно, вместо често и помалко. Така водата ще вникне в по-дълбоките слоеве на почвата, където ризоидите на мъха не могат да стигнат, но корените на тревата ще могат да я използват.

Същото важи и за слънцето – при пълно слънце мъховете не могат да растат, а на сянка се развиват перфектно.

На сянко е най-добре да се сеят тревни смески, които са издръжливи на засенчване. Ако моравата слабо расте на сянка е добре да премислиш застъпването ѝ с покривни растения. При условия на прекалена засенченост и влага, моравата често бива нападана от болести.

СЛАБА ТРЕВА – СИЛЕН МЪХ

Мъхът бързо се регенерира и може да преживее зимата по-добре от тревата. Перфектно се развива напролет и бързо превзема територията, на която расте слаба трева (болна, гладна, измръзнала, пресушена).

Ако тревата е занемарена, бързо ще се появи мъх на нея. Добра предпоставка за това е наличието на филц – сухи, мъртви стъбла, образуващи на повърхността на тревата гъста и утъпкана структура. Това затруднява достъпа на въздух, вода и хранителни вещества (в това число торове) до почвата. Филцираната трева е слаба.

Ето затова е важно напролет редовно да  премахваш филца с вертикулатор или гребло за вертикулиране, да насъчаваш развитието на полезните микроорганизми в почвата, като регулираш рН с калциев тор, да подобряваш условията със силиций  и да доставяш супер ценните хумусови киселини с висококачествен хумус.

Така мъртвата материя ще се разлага по-бързо и ще доставя висококачествени хранителни вещества на почвата и тревата.

0 Коментари

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочети също:

Всичко, което трябва да получи Твоята копривка, за да е гъста, цветна и красива

Всичко, което трябва да получи Твоята копривка, за да е гъста, цветна и красива

Не е задължително копривката да е едногодишно растение – в тази статия ще разбереш какво трябва да направиш, за да радва очите ти години наред и да е гъста, цветна и красива. Приготвих за Теб един къс и детайлен наръчник, от който ще научиш всичко необходимо за отглеждането, подстригването, поливането, торенето и всичко друго, което трябва да знаеш, за да имаш наситено оцветени и спиращи дъха копривки.

66-те най-красиви сортове копривки за зимната градина и дома

66-те най-красиви сортове копривки за зимната градина и дома

Ако се чудиш по какъв начин да вкараш цвят и живот в дома си, търсиш с какви растения да обзаведеш зимната си градина, или просто искаш да създадеш една екстравагантна, запомняща се композиция, която да привлича внимание още от делeче – тази статия е за теб. Тук ще намериш 66 сорта копривки, подбрани от екипа на Перфектната Градина, с които ще превърнеш всяко пространство в омагьосан кът.

Как да върнеш блясъка на възрастните туи и как да оформиш тези, които никога не са били подрязвани?

Как да върнеш блясъка на възрастните туи и как да оформиш тези, които никога не са били подрязвани?

Ако имаш възрастни туи, които с годините са загубили блясъка си или искаш да озаптиш голями, занемарени туи – тази статия е за теб! Тук ще научиш как да подмладяваш редовноподрязвани, но вече стари туи и как значително да намалиш габаритите на тези, които никога не са били оформяни.

Всичко, което трябва да знаеш за бръшляна

Всичко, което трябва да знаеш за бръшляна

Повечето от нас, поне няколко пъти през живота си са чули, че бръшлянът е лошо растение, паразит или други подобни твърдения. Възможно е много от Вас до ден днешен да са останали с това грешно впечатление. Надявам се, с тази статия, да спечеля довериeто Ти и да Ти покажа, че бръшлянът е не само много красиво, но и много полезно растение, което има безброй приложения така на двора, както и вкъщи.

Стипа – ангелска коса в двора ти

Стипа – ангелска коса в двора ти

Ангелската коса е много впечатляващ вид декоративна трева. Расте бързо, не изисква специални грижи и изглежда прекрасно във всеки вид композиции и саксии. Благодарение на ефирната си текстура и бежавия цвят, ще разчупи монотонността и зеленината на всеки двор.

55-те най-красиви сорта туи

55-те най-красиви сорта туи

Чудиш се от какви туи да създадеш живия плет ли? А може би искаш да разчупиш зеленината в двора ти с някое нетипично цветно растение? Или да вкараш повече зеленина през зимния период? В тази статия ще намериш отговор на тези и много други въпроси, заедно с 55 сорта туи, разделени на категории, със снимки и основни характеристики.

0
Няма добавени продукти.