Жив плет, За твоята градина, Широколистни

Топ 7 широколистни растения за жив плет

Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

Ако искаш децата ти да играят безопасно в градината, тази статия е за Теб.
Живите плетове могат да бъдат най-различни, но се опитахме да изберем няколко вида, които ще зарадват твоето око и ще бъдат безопасна алтернатива или допълнение на оградата. Има няколко критерии, които различават естествените огради: те могат да бъдат иглолистни или широколистни; високи, средни или ниски; вечнозелени и такива, които хвърлят листната си маса през зимата. В тази статия ще се съсредоточим върху 7 вида широколистни растения, от които можете да си направите жив плет.
В тази статия ще се постараем да ти помогнем да избереш правилния вид растения, съобразено с твоите изисквания и ще ти обясним стъпка по стъпка как да „построиш зелена стена“ и да се грижиш за нея.

ВИСОКИ ЖИВИ ПЛЕТОВЕ

ГИНКО БИЛОБА – „Гинко Билоба за жив плет? За пръв път чувам“. Чували сме този отговор много пъти, докато не започнахме да показваме ефектите. Изключително грациозно, дълговечно дърво. Не е необходимо да е висок няколко метра, благодарение на миниатюрните сортове можем да получим добре уплътнен жив плет. По време на вегетационния период се оцветява в ярко зелено, а през есента се преоблича в най-топлия жълт цвят, който можете да си представите. Не се притеснявайте за плода и неговата миризма – само много старите екземпляри ги произвеждат. Препоръчителните сортове за жив плет са “troll“, “nana compact”, “louis”, “barabits”, “mariken“. Гинко билоба е много толерантен вид, не се влияе от рН на почвата, расте на всяка почва, но предпочита богата, рохка и влажна почва. Изберете му слънчево или леко засенчено място.

ОБИКНОВЕН БУК – 2-4 годишни фиданки вече образуват приличен плет. Почвата трябва да е варовита и свежа. Това е изключително понасящо засенчване растение. Устойчивостта на замръзване е неговото предимство, но понякога може да пострада от пролетни студове. Реагира зле на жега и засушаване, така че е необходимо да се осигури адекватна влажност на почвата. Не се притеснявайте, че живият плет ще изпълнява своята функция само през сезона, сухите декоративни листа остават на клоните до новия сезон.

ЛАВРОВИШНЯ – не само че нейните съцветия ухаят прекрасно, а пеперудите се роят около нея, но е и вечнозелено растение. Може да расте и на слънце, и на сянка. Няма специални почвени изисквания освен едно – почвата трябва да бъде правилно хидратирана по всяко време. През есента плододава и така организира „пикник за птиците“. Това е чудесна възможност да покажете и научите децата как да разпознават хвъркатата фауна във Вашата околност. За по-високи живи плетове сортът „Herbergii“ ще бъде много подходящ, но ако Ви е възхитила лавровишнята, а предпочитате нисък жив плет, не се притеснявайте, има и ниски сортове като „Otto luyken“.

РОДОДЕНДРОН – този величествен храст е чудесен за жив плет. Може да достигне до 4 метра височина. Рододендроните могат да растат дори в сенчеста позиция, но за почвата не можем да правим изключение. Тя трябва да е хумусна и достатъчно влажна, а нейното рН трябва да бъде в границите 4,5-5,5. По време на цъфтежа трябва да се отстраняват само прецъфтели съцветия, така че растението да не губи енергия за производството на семена. По-старите екземпляри могат да бъдат подрязвани, но ако няма нужда, не го прави. Рододендроните цъфтят от май до юни в широка гама от цветове. Има и ниски форми, дорастващи до 0,5-1 m, например „Baden baden“ (от 0,8-1,2), сорта „Anushka“, и много ниски японски азалии (растящи до 0,8 m), например „Orange beauty“ или „Schneewittchen“.

СРЕДНО ВИСОКИ И НИСКИ ЖИВИ ПЛЕТОВЕ

ЧЕМШИР – класически жив плет от чемшир също може да радва окото. Предпочита както слънчеви, така и сенчести позиции. Расте високо и чудесно толерира подрязването, най-доброто време за орязване е IV – VI. Идеално се поддава на оформяне, а в допълнение можеш да се възползваш от възможността и да използваш няколко отрязани клонки за великденска украса. Чемширът обича кисели почви, но ако почвата съдържа много хранителни вещества и е пропусклива, ще издържи и алкални.

ДРЯН – Ако можехме да се върнем във времето, бихме се зачудили сериозно колко дряна да засадим. Изключително лесно и бързо запълва всяко място. Расте изключително бързо и благодарение на многото сортове можем не само да имаме интересно оцветена зеленина, но и издънки – особено през зимата, когато растението преминава в състояние на покой. Расте на всяка почва, въпреки че предпочита влажни, богати на калций почви. Дрянът е най-добре да се засажда на слънчево място, това се гарантира яркото оцветяване на леторастите. Не е нужно да се страхуваме от суровите зими, дрянът е напълно устойчив на замръзване и благодарение на големите си регенеративни способности понася добре резитбата.

ФОРЗИЦИЯ – зовът на пролетта. Когато видим разцъфтяваща форзиция, слагаме ръкавиците и отиваме да работим в градината – нейните ярки цветове, след сивата и студена зима, ни карат да работим с удоволствие. Може да живее и на плодородна, и на бедна почва, и на слънчево, и на сенчесто място. Силното рязане подмладява растението. И още нещо – можете да отрежете няколко издънки и да ги поставите във ваза – в края на краищата нищо не въвежда пролетния климат така, както ваза със свежи цветя.

ЗАСАЖДАНЕ

Преди да започнем засаждането, трябва да почистим почвата от всички отпадъци и нежелани растителни остатъци. Това е много важно, за да може новите растения да растат правилно, да са здрави и да изглеждат красиви. За целта трябва да разрохкаме почвата. Тя трябва да бъде пропусклива и да не предизвиква застой на водата, което може да причини гниене на корените.

Помнете, че хранителните вещества са необходими, така че първо проверете съдържанието им в земята. Така подготвената почва ще създаде идеални условие за растеж на Вашия жив плет.

След като подготвим земята, можем да започнем да засаждаме. Засаждаме дървета или храсти в предварително планирани изкопи. Накисваме за малко корените на растенията във вода. Разстоянието между растенията зависи от техния вид и очакваната плътност. Когато поставяме растенията в ямките, е време да заровим корените с почва, смесена с компост и да уплътним с леко утъпкване. Уверете се, че корените, израстващи от кореновата шийка, са под земята. Сега просто полейте интензивно, пазете от изсъхване на почвата и наблюдавайте как живият плет расте.

Добре развитата коренова система означава, че живият плет ще расте правилно, но не можем да забравим за грижите. Неправилното рязане може да нанесе много вреда, ако подрежете растението твърде силно, то ще се регенерира дори с години. От друга страна, твърде интензивното торене може да доведе до например: засоляване на почвата, забавяне на растежа и дори смърт на растенията. Правилното рН на почвата е също много важно, понеже твърде алкалната почва може да блокира приема на основни хранителни вещества.
Също така се случва живият ни плет да бъде атакуван от болест. Най-доброто решение в този случай е да изрежем засегнатата част и да я изгорим – абсолютно забранено е да я хвърляме върху компоста, поради опасността от пренасяне на спори. Осигуряването на подходяща вентилация и честото премахване на мъртвите елементи на растенията ще ти помогнат да избегнеш атаките на патогени и вредители.

Добре, но как да оформя жив плет?

Няма смисъл да режеш без добре заточени ножици. Основният принцип на формиране е: малко, но често. Това ще гарантира правилното разклоняване. Не забравяйте да оформите живият плет веднага след засаждането, така че растението да расте добре от самото начало.

Забележка – нередовното подрязване на живия плет може да доведе до появата на дупки в него.

Чести грешки, които се появяват при отглеждането на жив плет:

• жив плет, който е “плешив” в долните части. Причината е недостатъчна експозиция на слънчева светлина. За да предотвратите това явление, можете да оформите растение с трапецовиден разрез – по-широко в долната част.
• живият плет се разпада. Причината може да е грешната форма на подрязване. В този случай си струва да отрежете горната част на растението.
• Живият плет расте слабо – причината може да е в недостиг на вода или хранителни вещества. Недостигът на вода трябва да се нивелира възможно най-бързо и да се приложи тор.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *