За твоята градина, Тревни площи

Тревата – част I – отстраняване на вредите след зимата

Грижа за тревата
Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

АНТИГЪБИЧНА ТЕРАПИЯ СЪС СИЛИЦИЙ, ПОЧИСТВАНЕ И РАЗХЛАБВАНЕ НА ПОЧВАТА, РЕГУЛИРАНЕ НА рН С КАЛЦИЙ

Тревата след зимата изисква специални грижи, за да изпълни мечтите на своя Градинар.

Работата по моравата трябва да започне, когато тревата е размръзнала и суха – ходенето по поляната, напоена с вода от топящия се сняг, причинява дълбоки отпечатъци от обувките, което се отразява негативно на естетиката на тревата. Освен това в отпечатъците често се събира вода, която може да причини локално гниене на кореновата система, което води до необходимостта от регенериране на тези места в бъдеще.

Първата стъпка е да изгребеш добре листата, клонките, остатъците от сухи стъбла и всякакви други отпадъци. Най-удобният начин да направиш това е да използваш широко гребло, с меки зъби.

След първоначалното почистване трябва да оцениш състоянието на тревата, напр. да провериш дали има филцов слой в основата на тревата или заразяване със снежна плесен. Дори и зимата да не ни е почерпила с обилна снежна покривка, трябва да провериш дали моравата не е „мухлясала“.

Снежна плесен – най-честото гъбично заболяване след зимата

Ако видиш грозни петна по моравата си в началото на пролетта, това може да е снежна плесен. Ще ти разкажа как да разпознаеш тази болест на тревата и как да я спасиш от нея.

Заболяването се проявява в образуването на жълто-кафяви, доста големи петна (около 20-30 см в диаметър) по повърхността на тревата, които при влажно време са покрити с бяло-розова мицелна мрежа. На такива места засегнатата трева пожълтява и умира, оставяйки грозни, празни участъци.

Какво се прави, когато забележиш снежна плесен на твоята морава?

Когато забележиш симптомите на снежна плесен, трябва да действаш бързо. В противен случай гъбичките ще се разпространят и ще унищожат следващи участъци от тревата.

Най-напред много внимателно изгреби моравата, за да се отървеш от останалия филц и остатъците от паднали листа от повърхността. Отстрани събраните трева и друга органика от засегнатите участъци – изхвърли ги или ги изгори.

Напръскай цялата тревна площ с разтвор на ортосилициева киселина (50мл на 10л вода) – единствената достъпна за растенията форма на силиция. Така ще осигуриш максимална защита и излекуване от гъбичните болести, регенерация на почвата и стимулиране на фотосинтезата, развитието на кореновата система и растежа на останалата трева.

След премахване на огнищата на болестта, аерирай/вертикулирай тревата. Така ще разрохкаш уплътнената почва и да вкараш въздух в корените на тревата.

След приключване, поръси с пясък, което допълнително ще разхлаби  почвата и ще предотврати натрупването на излишна влага върху нейната повърхност.

Ако имаш мъх по тревата – сега е момента да разхвърляш качествен калциев тор – 80-100гр на всеки 1м2.

Ако няма мъх – сложи 30-50гр/м2 за изравняване на рН и подхранване на тревата. Калцият допринася за здрави клетъчни стени, което помага тревата да е еластична, да не вехне бързо, да е издръжлива на стъпкване.

Попълни липсите със свеж субстрат (компост, тор от калифорнийски червеи, пясък и обикновена пръст – измешай хубаво) и  засей със семена. Добре е семената да са накиснати предварително за няколко часа в разтвор на ортосилициева киселина –  за активация и по-добра кълняемост. Можеш да си оставиш малко от разтвора, с който напръска почвата – около 40мл и да го разредиш 50 пъти – да се получи 2л разтвор за киснене на семената.

Прикрий разхвърляните семена с тънък пласт дребен пясък (ще пази влага и ще маскира семенцата, за да не ги изнесат птичките и мравките).

Най-добре е това да се свърши до края на април – преди мравчената инвазия и преди горещините.

Поливай всекидневно по няколко пъти ако няма дъжд – за 5-10 минути, за да имат влага семената и да не изсъхват младите коренчета.

Предпазване от снежна плесен

Ако догодина не искаш да имаш проблеми с болна морава, трябва да мислиш за това още тази година. Няколко фактора са отговорни за появата на снежна плесен на тревата, главно неправилна грижа за тревата и неблагоприятни метеорологични условия.

Инфекцията започва през есента, въпреки че симптомите й все още не са видими. Твърде късното торене на тревата с азотни торове, неправилното косене, дългата, топла и влажна есен, оставянето на окосена трева върху тревните площи и падналите листа, лежащи върху тревата, допринасят за инфекцията.

Затова е важно редовното пръскане с ортосилициева киселина.

Най-интензивното развитие на патогените се случва през зимата и началото на пролетта. Мокрият сняг се натрупва върху моравата, създавайки перфектни условия за растеж на гъбичките. Ситуацията се влошава от утъпкване на заснежена морава, тъй като на такива места уплътнената трева загнива по-лесно и става по-податлива на гъбична атака. Недей да ходиш по заснежената морава, за да я предпазиш от загниване и болести. От най-ранна пролет регулирай рН (с помощта на калциев тор), предпазвай от гъбични заболявания (с помощта на силициев тор и тор със съдържание на сяра), подхранвай ( с магнезиев и фосфорно-калиев тор). За най-ранно-пролетна грижа за тревния килим – толкова. До скоро!

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *