Градиснки скулптури, За твоята градина, Иглолистни

Как да върнеш блясъка на възрастните туи и как да оформиш тези, които никога не са били подрязвани?

Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

Тази статия се състои от три части:

  • Подмладяване на редовноподрязвани, но възрастни туи.
  • Оформяне и смаляване на стари, занемарени туи.
  • 5 основни неща, които трябва да знаем, преди да започнем да подрязваме.

Подмладяване на редовноподрязвани стари туи

Когато храстите достигнат желаната височина, техните връхни издънки трябва да се съкращават ежегодно, за запазване на размера. По този начин с времето растението се сгъстява. След години обаче неминуемо идва такъв момент, в който туята има нужда от подмладяване, защото вече не е толкова гъста, свежа и наситенозелена… въпреки нашите старания. При подмладяването, подрязваме и отгоре, и отстрани. Връхчето съкращаваме малко под мястото, до което до сега сме “позволявали” да расте, но внимавайки да не разкрием кафявата вътрешност на растението. При страничното подрязване съкращаваме всички зелени части на клоните с 1/3 от дължината им, премахвайки и издънките, които са сухи, болни или повредени. Ако сме изпуснали туята да порасне несиметрично в някоя посока, първоначално я подрязваме само там и никъде другаде, за да не надхвърлим 1/3 от общия обем на клоните. Подмладяващото подрязване извършваме чак следващия път, когато растението се е регенерирало.

Такова единично подрязване извършваме в един от 2-та основни термина за подрязване на туи (описани подробно в ето тази статия) – тоест не по-рано от март месец и не по-късно от юли. Поради драстичното намаляне на количеството клони при този вид формиране, ако искаме, можем да го разделим на два пъти – веднъж напролет и втори път лятото. Това е особено препоръчително, ако туите са много редки или не са в перфектно здраве (съхнещи, пожълтяващи, слаборастящи… въпреки че при по-силни проблеми трябва първо да се излекуват и чак тогава да се подрязват). Изборът е твой. Туята има изключителни регенерационни качества, но ако се съмняваш, направи го на два пъти, за да е сигурно, че растенията ти ще са зрави и красиви. Ако пък подмладяваш наведнъж, помни, че пролетното подрязване стимулира създаването на нови леторасли много повече от лятното.

Оформяне и смаляване на стари, занемарени туи

Туята има зелени клони само там, където стига слънцето. Заради това, вътрешността на старите туи е суха и кафява (без слънце, процесът на фотосинтеза не се извършва и хранителните вещества и зеленият цвят не се произвеждат). Тази вътрешност не трябва да се разкрива (което обикновено се случва при прекалено силно подрязване), защото тогава рискуваме изсъхването на цялото растение (за да стигнем до кафявата част, трябва да премахнем всичките зелени клонки по път, а когато количеството зелени клони е прекалено малко, за да изхрани с фотосинтеза цялото растение – то изсъхва от липса на хранителни вещества).

Поради тази причина, подрязването на стари, занемарени туи е рисковано и трябва да се извършва с усет и внимание. Неподрязваните и несгъстяваните растения са рядки и вместо повече по-къси, зелени клонки, имат малко на брой, дълги и големи клони с малко зеленина по тях. Допълнително, обикновено са много големи и ако решим наведнъж да им придаваме крайния размер, ще останем с един кафяв сух храст.

Това ни предоставя възможност за два вида действие. Първият вариант представлява подрязване, намаляне на височината, леко намаляне на широчината и сгъстяване, но запазване на общите габарити на растението (понякога се налага дори да увеличим обема на короната, за да изравним несиметрията ѝ и да запълним дупките). Вторият вариант позволява за няколко сезона значително да смалим размерите на туята, едновременно сгъстявайки я. Него обаче препоръчваме главно за ситуации, в които поради обема на растението, единствената алтернатива е премахване, защото винаги ще има малък риск от изсъхване на туята. Заради това, ако смаляването не е задължително, по-добре да поработим върху сгъстяването (въпреки че с правилно извършена процедура, чиято  интензивност е подбрана подходящо, в зависимост от състоянието на растението и с правилна грижа след това, рискът не е голям).

И в двата варианта подрязваме в термините на пролетното и/или лятното подрязване на туите (март – юни), по-подробно описани тук.

Вариант 1:

Основен принцип, към който ще се придържаме и при “Вариант 1”, и при “Вариант 2” е, че не трябва да отрязваме повече от 1/3 от общия обем на зелените клони наведнъж. Заради това, ако примерно искаме силно да скъсим височината, при първото подрязване режем само връхните клони и чак следващия път страничните (височината може да се скъсява наведнъж дори с 1 метър, но безопасността на такова рязане зависи индивидуално от големината и състоянието на растението. Ако не сме сигурни, по-добре да го направим на няколко пъти. По-добре да имаме търпение и красиви туи, отколкото да бързаме и да останем със сухи пръчки). Ако пък височината ни харесва, при първото подрязване придаваме на туята форма, възможно най-приближена към крайната и следващите пъти само я дооформяме. Наведнъж можем деликатно да подрежем и връхчето (10-30см), и страните (премахваме максимално 1/4 от дължината на зелените части на клоните, ако сме рязали върха по-силно). При всяко следващо подрязване усъвършенстваме формата и продължаваме еднакво (или по-леко) да подрязваме връхчето, за да стимулираме страничния растеж и сгъстяването на туята.

Вариант 2:

ПЪРВАТА ГОДИНА – съкращаваме височината и подрязваме шахматно вертикалните повърхности.

1.) РАННА ПРОЛЕТ – отрязваме върха на туята.

В края на март, след когато приключат минусовите температури, отрязваме върха на туята малко под височината, която желаем да постигнем. По този начин горната част на храста ще образува равна повърхност. Благодарение на това, след нашите усилия растението ще изглежда малко като конус с пресечен връх или дори като топка. Предимството на тази форма е, че позволява на светлината да навлезе във вътрешността на дървото, предизвиквайки растеж там.

Този разрез го правим леко диагонално, за да се оттича водата лесно. Това също така по-силно ще стимулира пъпките появяващи се близо до върха на наклона, помагайки в образуването на ново водещо стъбло.

2.) ЛЯТО – създаване на шахматна шарка.

Юни месец отделяме време, за да създадеме „шахматна шарка“ около храста. Целта на това подрязване е да се създадат отвори, през които светлината ще влиза възможно най-равномерно във вътрешността на растението.

Но как се създава такава шарка? Хващаме и отрязваме един или няколко клона, така че да направим дупка с размерите на отворена длан. След това го правим отново на една ръка разстояние от предишната дупка и т.н. Това е все едно да пробиваме дупки, за да направим швейцарско сирене. По този начин пъпките ще поникнат по-дълбоко в храста и през следващата година ще можем да отрежем повече.

Най-добре е дълбочината на дупките да е около 30см.

3.) ЕСЕН – силно подрязаме цялата туя.

На този етап старите, широко разперени клони са много буйни, а в шахматните дупки се появяват нови израстъци. Заради това, в края на лятото/есента подстригваме цялата туя с електрическа или ръчна ножица за жив плет. Целта е да отстраним възможно най-много от по-старите клони, но все пак да останем в „зелената зона“.

Когато приключим, храстът ще изглежда сух и кафяв почти навсякъде, но ще има шахматни петна от нов, буен растеж в (преди) по-дълбоките части.

ВТОРАТА И ТРЕТАТА ГОДИНА – изравняваме и оформяме.

1.) ВТОРАТА ГОДИНА – обръщаме шахматното подрязване и работим върху коничната форма (или каквато друга сме си избрали).

През втората година, през пролетта, подрязваме силно частите, които са останали дълги миналата година. Това е като “обръщане” на шахматната шарка. Сега на преден план излиза миналогодишният прираст от първата дълбока шахматна резитба. Там, където миналата година клоните са били по-дълги, създаваме нови дълбоки дупки.

В края на лятото, както миналата година, отново подрязваме цялата туя, като по този начин намаляме дебелината на храста до окончателния му размер. Така достигаме дълбочината на второто шахматно подрязване.

2.) ТРЕТАТА ГОДИНА – поддържане на размера.

През третата година поддържаме размера и работим върху формата. Подрязваме нормално както през пролетта, така и през ранната есен.

Предимството на тази техника е, че запазваме през цялото време плътен, непрозиращ плет. Освен това, гарантира бързо връщане към привлекателна гъстота и цвят.

Трябва ли да смалим туите още? Повтаряме същата процедура.

С този метод можем да намалим дебелината на занемарената туя с около 60 см: 30см през първата година и още 1 през втората. Ако искаме да изтъним растението още повече, повтаряме 2-3-годишния цикъл: изяждаме цели 30см дебелина всяка година, през която обръщаме шахматната шарка.

5 основни неща, които трябва да знаем, преди да започнем да подрязваме.

  • От отрязаните клони се отделя смола, затова е препоръчително, когато подрязваме туите да носим ръкавици и очила, за да избегнем алергии и подразнявания на кожата.
  • Дебелината на клоните е различна (особено при възрастните туи), заради това за подмладяване трябва да си приготвим няколко различни вида инструменти, за няколко различни диаметъра на рязане (малка електрическа пила спестява много усилия).
  • Инструментите ни трябва да са винаги перфектно наострени (за да не късат растението, да не го нараняват и клоните да не се чупят) и дезинфекцирани преди преминаване към всяко следващо растение. По този начин няма да има риск от пренасяне на гъбички, вредители или болести.
  • За подрязването е най-добре да изберем сух облачен ден (без дъжд в прогнозите следващите 3-4 дни, за да не излагаме туите си на риск от гъбична инфекция). Без наличие на слънце през първия ден иглите няма да пожълтеят и няма да се получат кафяви петна. Много е важно в деня на подрязването, когато туята е най-чувствителна, да не се излага на никакви натоварващи я фактори, като слънце или дъжд. Така тя ще може да се въстанови по-бързо и няма да е застрашена от разболяване.
  • След подрязването, натори и полей всяка туя с поне 15 литра вода. Повече за това как да се погрижиш за туите си след подрязването ще разбереш в ето тази статия.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *