.

Как и кога да подрязваме туите?

Автор: | 23/09/2022 | 0 коментари

В тази статия ще намериш отговори на следните въпроси:

 • Защо трябва да подрязваш туите?
 • Кои туи имат нужда от подрязване, а кои нe?
 • Как и кога да подрязваш?
 • Какви грешки да избягваш?
 • С какво да подрязваш?
 • Как да се погрижиш за туите си след подрязването – съвети от градинарката Анна!

Защо трябва да подрязваме туите?

Туите се подрязват за да растат по-добре, по-бързо да се сгъстяват, да им придадем красива форма и/или за да контролираме размерите им. Честота и силата на подрязването определяме по бързината на разтежа на дадения сорт, както и по това, какъв краен ефект искаме да постигнем. Както туите, които се използват за жив плет, така и тези, които се препоръчват за растителни композиции, изискват резитба. Тя води до сгъстяване на храстите и спира прекаленото израстване на клоните, предотвратявайки неестетичния вид, причинен от провиснали от тежестта си клонки.

Кои туи имат нужда от подрязване, а кои не?

Бързорастящите сортове и най-честото им приложение – живи плетове – имат нужда от редовно подрязване – 2-3 пъти всеки сезон. Те растат бързо и имат нужда от редовно оформяне, за да изглеждат красиво. Такива са например сортовете „Ауреоспиката“, „Ауресценс“ и „Брабант“, които са най-често използваните растения за оформени живи плетове.

Не трябва обаче да забравяме, че съществуват и свободнорастящи живи плетове, за които се използват туите ‘Емералд’ и  ‘Колумна’. Те не изискват резитба, въпреки че можем да ги подрязваме в началото на пролетта, за да ги сгъстим.

Самостоятелно растящите туи подрязваме допълнително, когато възникне такава нужда – ако са твърде високи, започнат да нарушават композицията или да докосват електрическите проводници. Отделните храсти не растат толкова бързо, но въпреки това изискват пролетна резитба с цел сгъстяване и отстраняване на повредени или заразени от болести клони. Такива са например туите „Даника“ и „Теди“, които сами образуват сферична или колонна форма и, благодарение на това, не изискват редовно подрязване.

 

есенно торене на туи

Как и кога да подрязваме туите?

След засаждането

Първото подрязване на туята след засаждането е много важно и зависи от формата, в която тя е била закупена:

 • На изкопаната от земята туя (коренова топка опакована в юта) подрязваме само върха, веднага след засаждането. Това ще позволи растението по-добре да се адаптира към новата среда, защото ще стопира растежа на клоните и туята ще се вкорени по-добре. Допълнително, това ще доведе до еднакви и едновременни нови леторасти.
 • Туи закупени в саксии не изискват подрязване на върховете след засаждане, тъй като кореновата им система е по-обширна. Въпреки това, можеш да отрежеш върха за по-добра адаптация.

Независимо от формата на туята и периода, в който я засаждаш, тя ще се нуждае от интензивно и продължително поливане. Водата е много важна – тя разтваря хранителните вещества и ги доставя на растението, регулира температурата в тъканите му – лятото охлажда, зимата топли – и ги поддържа добре хидратирани, наситено зелени и еластични.

! При есенното засаждане продължаваме да поливаме обилно чак до декември (или до настъпването на мразовете) и след това отново през пролетта на следващата година, защото кореновата система не винаги успява да се развие достатъчно през зимата – особено ако е имало продължителни минусови температури.

! Туите, предназначени за жив плет, подрязваме по-различно. Те се засаждат през есента и заради това първото им подрязване се извършва през пролетта на следващата година. Правим го, когато туята вече не е застрашена от измръзване, т.е. в края на март или началото на април. Младите растения се подрязват силно – на височина около 20-30 см над земята, независимо дали искаме оформен или свободнорастящ жив плет. Силното подрязване ще доведе до силно удебеляване и сгъстяване на храстите в самата основа, което в бъдеще ще осигури гъста структура без пролуки.

Първите 2-3 години

Първите 2-3 години след засаждането, туите не се подрязват. Ако растението е било купено по-голямо, този период може да се скъси и до 1 година (но само ако за това време туята е достигнала височина 1,5 метра).

Единственото подрязване, което може да е необходимо през това време е ако забележим, че при туя с конична или колонна форма конкурират помежду си 2 връхни летораста. Тогава единият от тях трябва да бъде отстранен, за предпочитане по-слабият, за да оставим ясен водач.

Редовното подрязване

Туите готови за редовно оформяне подрязваме 2-3 пъти годишно. 3-тата резитба не е задължителна, но е препоръчителна, особено при бързорастящите сортове. Ако подрязваш еднократно (например оформяш свободно растяща туя) – прави го напролет.

  • Първото подрязване извършваме през пролетта, преди началото на вегетацията (преди да поникнат нови леторасли), когато туята вече не е застрашена от измръзване. Този момент обикновено се пада в края на март или началото на април (но в случай на дълга зима, най-безопасно може да е дори чак през втората половина на май). Помни винаги внимателно да следиш времето, защото твърде ранното подрязване може да подложи туята на измръзване и да доведе дори до изсъхване на цялото растение. От друга страна, ако го направиш прекалено късно, ще се лишиш от удоволствието да се наслаждаваш на свежи светлозелени леторасли, а туята ти няма да порасне. При пролетното подрязване скъсяваме зелената част на летораслите с около ⅓ от дължината им, за да може растението да се разклони и сгъсти по-добре. Тогава премахваме и всички измръзнали, болни и изсъхнали клонки и ако има нужда, можем да подрежем връхчето.
  • Втори път подрязваме през лятото (юни), когато младите леторасли достигнат няколко сантиметра. Тогава подобряваме формата на растението. При второто подрязване новите израстъци се скъсяват само там, където има нужда и не се отрязва повече от ⅓ от дължината им. Хубаво е по това време отново да премахнем изсушените клонки.
  • Ако отглеждаш оформен жив плет или градинска скулптура, ще трябва да се сблъскаш и с третото подрязване. Неговата цел отново е придаване на правилна форма на растението. По-този начин то ще я запази по-дълго и следващия сезон ще е по-лесно за оформяне. По това време на годината можеш да подрежеш туите и отдолу. Есенната резитба се извършва не по-късно от средата на август – младите клонки, стимулирани за растеж чрез подрязването, ще имат време да лигнифицират преди зимата. Летораслите есента се съкращават с 1-2 см, едновременно премахвайки болните и сухи клонки.

Туите предназначени за жив плет подрязваме в същите срокове, спазвайки същите принципи и правила. Единствената разлика е дължината на отрязаните клонки. В този случай при всяко рязане оставяме между 2 и 30см нов прираст на хоризонталната повърхност – в зависимост от нуждата от сгъстяване и височината на живия плет.

! Колкото по-силно подрежем живия плет от горе, толкова по-деликатно трябва да подрежем страничните повърхности – общото количество отрязана растителна маса не трябва да превишава 1/3 от цялата зелена маса на растението.

Ако не сме се грижили правилно за храстите (напр. не сме ги подхранвали и поливали достатъчно) е възможно да не са се сгъстили достатъчно в основата и ако не искаме в бъдеще да имаме пропуски в короната, може да се наложи още известно време да ги подрязваме по-силно, преди да започнем да работим върху височината им.

Кои са грешките, които трябва да избягваме?

Подрязването на туите няма да те затрудни и няма да навреди на растенията ти. Достатъчно е да спазваш описаните в предишната глава правила и да избягваш описаните по-долу грешки:

 • Прекалено дълбокото рязане спира растежа на клоните. Недей да отрязваш повече от ½ от дължината на зелените части на летораслите.
 • Недей да пренебрегваш туите си. По-чести, малки подрязвания са най-добри и най-безопасни. Прекалено израснала туя сложно се подрязва и винаги има риск след това да изсъхне. Така се случва поради малкото количество зелени клони в сравнение с общия обем на храста при неподрязваните и несгъстявани туи. Но ако все пак притежаваш такава туя, в ТАЗИ статия ще научиш с каква техника можеш да намалиш обема ѝ и да я оформиш по най-безопасния начин.
 • Режи само зелените части. Рязането на по-дълбоките, кафяви части от клоните не стимулира растежа им, а разкрива вътрешността на растението, която не е зелена, поради което плета ще изглежда изсъхнал. Освен това, лишаването на храста от зелените части ще наруши процеса на фотосинтеза (той се осъществява в иглите), което може да доведе до изсъхване на целия храст.
 • Не подрязвай по време на дъжд, тъй като влагата подпомага развитието на гъбични заболявания. Патогените по-лесно проникват през срязаното място и е много по-вероятно храста да се разболее.
 • Твърде ранното подрязване излага растенията на риск от замръзване. Твърде късното, от своя страна, стимулира храста за по-нататъшен растеж – соковете започват да циркулират и младите клонки нямат време да лигнифицират преди зимата.

 

покафеняване на туи

 

Как равно да подстрижеш живия си плет?

Ако е дошъл моментът да оформиш живия си плет, вече знаеш всички принципи, които да спазваш и грешки, които да избягваш, но все още не знаеш как да го направиш така, че да е равен, красив и да не съхне в основата. За да научиш всички тънкости и техники за подрязването на жив плет, прочети тази статия.

Как сам да направиш градинска скулптура?

Ако искаш да пробваш силите си като художник-градинар и искаш да замениш някоя туя в градинска скулптура, в тази статия ще намериш цялата информация, която ти е нужна за осъществяването на тази цел. Прочети я и ще видиш, че не е толкова сложно, колкото изглежда, да имаш красив и екстравагантен двор.

С какво да подрязваме туите?

Туите подрязваме с подходящи за тази цел градински инструменти. Можеш да използваш ножица за жив плет или резачка за клони, но за да улесниш максимално работата си, си заслужава да избереш електрическо оборудване – акумулаторна ножица за жив плет (при висок жив плет – модел с удължение), която е подходяща и за самостоятелно растящите храсти.

 • Ръчната ножица за жив плет е най-основният инструмент. Използването ù обаче изисква много усилия и време и всеки път, когато попаднеш на дебели клони, ще трябва да преминаваш към ножица за клони. Тези видове инструменти ще работят добре за случайно подрязване на няколко храста, но е невъзможно с тях да подрежеш високи туи или голям жив плет.
 • Най-популярните (и удобни) инструменти за подрязването на туи са електрическите ножици, захранвани с батерии. С тях можеш да маневрираш свободно и безопасно, без да търсиш източник на енергия и да се притесняваш от случайно прерязване на кабела. Добрите акумулаторни ножици работят сравнително тихо и не отделят изгорели газове.
Внимание! Инструментите, с които подрязваш, трябва винаги да са чисти (дезинфекцирани след всяка употреба) и добре наточени. По този начин няма да нараняват и разкъсват растенията и няма да има риск от пренасяне на евентуални болестни микроби между тях.

 

Компост от туи (и други иглолистни)

Какво да направим с клоните останали след подрязването? Можем ли да ги хвърлим в компоста? В тази кратка статия ще намериш отговор на този въпрос, заедно с няколко други предложения. Там ще намериш и решение на проблема с тревата, оставаща след косенето и ще разбереш тя каква връзка има с туите.

Как да се погрижиш за туите си след подрязването? Ето няколко съвета от градинарката Анна:

След като подстрижеш туите е важно да ги подхраниш. По този начин ще ги предпазиш от гъбични заболявания, които при влажни и топли условия лесно и бързо се настаняват в свежо отрязаните участъци.

Веднага след подрязването препоръчвам напръскване на целите растения обилно с разтвор на ортосилициева киселина – Перфектен Силиций – 30мл на 10л вода. Това ще ги предпази от гъбични инфекции, ще образува предпазен филм върху тъканите на туите, ще доведе до деликатно желиране на водата в растенията (което ще позволи по-бързо зарастване на „раните“ и по-малко изпаряване на водата), ще стимулира развитието на кореновата система и ще подхрани туите с жизненоважния силиций, който стимулира бързата и ефективна регенерация (например след подстригване, но не само). 14 дена по-късно – отново напръскай с Перфектен Силиций, този път обаче с разтвор 3мл силиций на 10л вода. 14 дена по-късно – отново 3мл силиций в 10л вода. Така ще предпазиш и подхраниш туичките.

Есента (септември-ноември) е добре да дадеш на туите аморфна калциева креда (напр. Перфектен Калций) – на малките (до 1м) 30гр, на по-големите (до 2м) – 50гр, на тези над 2 метра – 60-70гр. Калцият ще помогне на туите да имат здрави тъкани, силни клетъчни стени, а това води до по-голяма устойчивост на гъбични заболявания и нападения от вредители. Също така, с този принцип на действие, калцият позволява бързото възстановяване на подстриганите туи.

За да ускориш регенерацията и да стимулираш растежа на нови леторасли, които ще сгъстят туята, през месеците април-август, е добре да подхраниш с магнезий – Перфектен Магнезий 99. Той ще насити зеления цвят (стимулира производството на хлорофил), ще подобри фотосинтезата, ще стимулира растежа и ще даде сила на регенерационните процеси.

 

Избра ли вече своя есенен комплект?

есенна грижа за туи и трева

0 Коментари

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочети също:

Всичко, което трябва да получи Твоята копривка, за да е гъста, цветна и красива

Всичко, което трябва да получи Твоята копривка, за да е гъста, цветна и красива

Не е задължително копривката да е едногодишно растение – в тази статия ще разбереш какво трябва да направиш, за да радва очите ти години наред и да е гъста, цветна и красива. Приготвих за Теб един къс и детайлен наръчник, от който ще научиш всичко необходимо за отглеждането, подстригването, поливането, торенето и всичко друго, което трябва да знаеш, за да имаш наситено оцветени и спиращи дъха копривки.

66-те най-красиви сортове копривки за зимната градина и дома

66-те най-красиви сортове копривки за зимната градина и дома

Ако се чудиш по какъв начин да вкараш цвят и живот в дома си, търсиш с какви растения да обзаведеш зимната си градина, или просто искаш да създадеш една екстравагантна, запомняща се композиция, която да привлича внимание още от делeче – тази статия е за теб. Тук ще намериш 66 сорта копривки, подбрани от екипа на Перфектната Градина, с които ще превърнеш всяко пространство в омагьосан кът.

Как да върнеш блясъка на възрастните туи и как да оформиш тези, които никога не са били подрязвани?

Как да върнеш блясъка на възрастните туи и как да оформиш тези, които никога не са били подрязвани?

Ако имаш възрастни туи, които с годините са загубили блясъка си или искаш да озаптиш голями, занемарени туи – тази статия е за теб! Тук ще научиш как да подмладяваш редовноподрязвани, но вече стари туи и как значително да намалиш габаритите на тези, които никога не са били оформяни.

Всичко, което трябва да знаеш за бръшляна

Всичко, което трябва да знаеш за бръшляна

Повечето от нас, поне няколко пъти през живота си са чули, че бръшлянът е лошо растение, паразит или други подобни твърдения. Възможно е много от Вас до ден днешен да са останали с това грешно впечатление. Надявам се, с тази статия, да спечеля довериeто Ти и да Ти покажа, че бръшлянът е не само много красиво, но и много полезно растение, което има безброй приложения така на двора, както и вкъщи.

Стипа – ангелска коса в двора ти

Стипа – ангелска коса в двора ти

Ангелската коса е много впечатляващ вид декоративна трева. Расте бързо, не изисква специални грижи и изглежда прекрасно във всеки вид композиции и саксии. Благодарение на ефирната си текстура и бежавия цвят, ще разчупи монотонността и зеленината на всеки двор.

55-те най-красиви сорта туи

55-те най-красиви сорта туи

Чудиш се от какви туи да създадеш живия плет ли? А може би искаш да разчупиш зеленината в двора ти с някое нетипично цветно растение? Или да вкараш повече зеленина през зимния период? В тази статия ще намериш отговор на тези и много други въпроси, заедно с 55 сорта туи, разделени на категории, със снимки и основни характеристики.

0
Няма добавени продукти.