Градиснки скулптури, Жив плет, За твоята градина, Иглолистни

Как и кога да подрязваме туите?

Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

В тази статия ще намериш отговори на следните въпроси:

 • Защо трябва да подрязваш туите?
 • Кои туи имат нужда от подрязване, а кои нe?
 • Как и кога да подрязваш?
 • Какви грешки да избягваш?
 • С какво да подрязваш?
 • Как да се погрижиш за туите си след подрязването – съвети от градинарката Анна!

Защо трябва да подрязваме туите?

Туите се подрязват за да растат по-добре, по-бързо да се сгъстяват, да им придадем красива форма и/или за да контролираме размерите им. Честота и силата на подрязването определяме по бързината на разтежа на дадения сорт, както и по това, какъв краен ефект искаме да постигнем. Както туите, които се използват за жив плет, така и тези, които се препоръчват за растителни композиции, изискват резитба. Тя води до сгъстяване на храстите и спира прекаленото израстване на клоните, предотвратявайки неестетичния вид, причинен от провиснали от тежестта си клонки.

Кои туи имат нужда от подрязване, а кои не?

Бързорастящите сортове и най-честото им приложение – живи плетове – имат нужда от редовно подрязване – 2-3 пъти всеки сезон. Те растат бързо и имат нужда от редовно оформяне, за да изглеждат красиво. Такива са например сортовете „Ауреоспиката“, „Ауресценс“ и „Брабант“, които са най-често използваните растения за оформени живи плетове.

Не трябва обаче да забравяме, че съществуват и свободнорастящи живи плетове, за които се използват туите ‘Емералд’ и  ‘Колумна’. Те не изискват резитба, въпреки че можем да ги подрязваме в началото на пролетта, за да ги сгъстим.

Самостоятелно растящите туи подрязваме допълнително, когато възникне такава нужда – ако са твърде високи, започнат да нарушават композицията или да докосват електрическите проводници. Отделните храсти не растат толкова бързо, но въпреки това изискват пролетна резитба с цел сгъстяване и отстраняване на повредени или заразени от болести клони. Такива са например туите „Даника“ и „Теди“, които сами образуват сферична или колонна форма и, благодарение на това, не изискват редовно подрязване.

Как и кога да подрязваме туите?

След засаждането

Първото подрязване на туята след засаждането е много важно и зависи от формата, в която тя е била закупена:

 • На изкопаната от земята туя (коренова топка опакована в юта) подрязваме само върха, веднага след засаждането. Това ще позволи растението по-добре да се адаптира към новата среда, защото ще стопира растежа на клоните и туята ще се вкорени по-добре. Допълнително, това ще доведе до еднакви и едновременни нови леторасти.
 • Туи закупени в саксии не изискват подрязване на върховете след засаждане, тъй като кореновата им система е по-обширна. Въпреки това, можеш да отрежеш върха за по-добра адаптация.

Независимо от формата на туята и периода, в който я засаждаш, тя ще се нуждае от интензивно и продължително поливане. Водата е много важна – тя разтваря хранителните вещества и ги доставя на растението, регулира температурата в тъканите му – лятото охлажда, зимата топли – и ги поддържа добре хидратирани, наситено зелени и еластични.

! При есенното засаждане продължаваме да поливаме обилно чак до декември (или до настъпването на мразовете) и след това отново през пролетта на следващата година, защото кореновата система не винаги успява да се развие достатъчно през зимата – особено ако е имало продължителни минусови температури.

! Туите, предназначени за жив плет, подрязваме по-различно. Те се засаждат през есента и заради това първото им подрязване се извършва през пролетта на следващата година. Правим го, когато туята вече не е застрашена от измръзване, т.е. в края на март или началото на април. Младите растения се подрязват силно – на височина около 20-30 см над земята, независимо дали искаме оформен или свободнорастящ жив плет. Силното подрязване ще доведе до силно удебеляване и сгъстяване на храстите в самата основа, което в бъдеще ще осигури гъста структура без пролуки.

Първите 2-3 години

Първите 2-3 години след засаждането, туите не се подрязват. Ако растението е било купено по-голямо, този период може да се скъси и до 1 година (но само ако за това време туята е достигнала височина 1,5 метра).

Единственото подрязване, което може да е необходимо през това време е ако забележим, че при туя с конична или колонна форма конкурират помежду си 2 връхни летораста. Тогава единият от тях трябва да бъде отстранен, за предпочитане по-слабият, за да оставим ясен водач.

Редовното подрязване

Туите готови за редовно оформяне подрязваме 2-3 пъти годишно. 3-тата резитба не е задължителна, но е препоръчителна, особено при бързорастящите сортове. Ако подрязваш еднократно (например оформяш свободно растяща туя) – прави го напролет.

  • Първото подрязване извършваме през пролетта, преди началото на вегетацията (преди да поникнат нови леторасли), когато туята вече не е застрашена от измръзване. Този момент обикновено се пада в края на март или началото на април (но в случай на дълга зима, най-безопасно може да е дори чак през втората половина на май). Помни винаги внимателно да следиш времето, защото твърде ранното подрязване може да подложи туята на измръзване и да доведе дори до изсъхване на цялото растение. От друга страна, ако го направиш прекалено късно, ще се лишиш от удоволствието да се наслаждаваш на свежи светлозелени леторасли, а туята ти няма да порасне. При пролетното подрязване скъсяваме зелената част на летораслите с около ⅓ от дължината им, за да може растението да се разклони и сгъсти по-добре. Тогава премахваме и всички измръзнали, болни и изсъхнали клонки и ако има нужда, можем да подрежем връхчето.
  • Втори път подрязваме през лятото (юни), когато младите леторасли достигнат няколко сантиметра. Тогава подобряваме формата на растението. При второто подрязване новите израстъци се скъсяват само там, където има нужда и не се отрязва повече от ⅓ от дължината им. Хубаво е по това време отново да премахнем изсушените клонки.
  • Ако отглеждаш оформен жив плет или градинска скулптура, ще трябва да се сблъскаш и с третото подрязване. Неговата цел отново е придаване на правилна форма на растението. По-този начин то ще я запази по-дълго и следващия сезон ще е по-лесно за оформяне. По това време на годината можеш да подрежеш туите и отдолу. Есенната резитба се извършва не по-късно от средата на август – младите клонки, стимулирани за растеж чрез подрязването, ще имат време да лигнифицират преди зимата. Летораслите есента се съкращават с 1-2 см, едновременно премахвайки болните и сухи клонки.

Туите предназначени за жив плет подрязваме в същите срокове, спазвайки същите принципи и правила. Единствената разлика е дължината на отрязаните клонки. В този случай при всяко рязане оставяме между 2 и 30см нов прираст на хоризонталната повърхност – в зависимост от нуждата от сгъстяване и височината на живия плет.

! Колкото по-силно подрежем живия плет от горе, толкова по-деликатно трябва да подрежем страничните повърхности – общото количество отрязана растителна маса не трябва да превишава 1/3 от цялата зелена маса на растението.

Ако не сме се грижили правилно за храстите (напр. не сме ги подхранвали и поливали достатъчно) е възможно да не са се сгъстили достатъчно в основата и ако не искаме в бъдеще да имаме пропуски в короната, може да се наложи още известно време да ги подрязваме по-силно, преди да започнем да работим върху височината им.

Кои са грешките, които трябва да избягваме?

Подрязването на туите няма да те затрудни и няма да навреди на растенията ти. Достатъчно е да спазваш описаните в предишната глава правила и да избягваш описаните по-долу грешки:

 • Прекалено дълбокото рязане спира растежа на клоните. Недей да отрязваш повече от ½ от дължината на зелените части на летораслите.
 • Недей да пренебрегваш туите си. По-чести, малки подрязвания са най-добри и най-безопасни. Прекалено израснала туя сложно се подрязва и винаги има риск след това да изсъхне. Така се случва поради малкото количество зелени клони в сравнение с общия обем на храста при неподрязваните и несгъстявани туи. Но ако все пак притежаваш такава туя, в ТАЗИ статия ще научиш с каква техника можеш да намалиш обема ѝ и да я оформиш по най-безопасния начин.
 • Режи само зелените части. Рязането на по-дълбоките, кафяви части от клоните не стимулира растежа им, а разкрива вътрешността на растението, която не е зелена, поради което плета ще изглежда изсъхнал. Освен това, лишаването на храста от зелените части ще наруши процеса на фотосинтеза (той се осъществява в иглите), което може да доведе до изсъхване на целия храст.
 • Не подрязвай по време на дъжд, тъй като влагата подпомага развитието на гъбични заболявания. Патогените по-лесно проникват през срязаното място и е много по-вероятно храста да се разболее.
 • Твърде ранното подрязване излага растенията на риск от замръзване. Твърде късното, от своя страна, стимулира храста за по-нататъшен растеж – соковете започват да циркулират и младите клонки нямат време да лигнифицират преди зимата.

Как равно да подстрижеш живия си плет?

Ако е дошъл моментът да оформиш живия си плет, вече знаеш всички принципи, които да спазваш и грешки, които да избягваш, но все още не знаеш как да го направиш така, че да е равен, красив и да не съхне в основата. За да научиш всички тънкости и техники за подрязването на жив плет, прочети тази статия.

Как сам да направиш градинска скулптура?

Ако искаш да пробваш силите си като художник-градинар и искаш да замениш някоя туя в градинска скулптура, в тази статия ще намериш цялата информация, която ти е нужна за осъществяването на тази цел. Прочети я и ще видиш, че не е толкова сложно, колкото изглежда, да имаш красив и екстравагантен двор.

С какво да подрязваме туите?

Туите подрязваме с подходящи за тази цел градински инструменти. Можеш да използваш ножица за жив плет или резачка за клони, но за да улесниш максимално работата си, си заслужава да избереш електрическо оборудване – акумулаторна ножица за жив плет (при висок жив плет – модел с удължение), която е подходяща и за самостоятелно растящите храсти.

 • Ръчната ножица за жив плет е най-основният инструмент. Използването ù обаче изисква много усилия и време и всеки път, когато попаднеш на дебели клони, ще трябва да преминаваш към ножица за клони. Тези видове инструменти ще работят добре за случайно подрязване на няколко храста, но е невъзможно с тях да подрежеш високи туи или голям жив плет.
 • Най-популярните (и удобни) инструменти за подрязването на туи са електрическите ножици, захранвани с батерии. С тях можеш да маневрираш свободно и безопасно, без да търсиш източник на енергия и да се притесняваш от случайно прерязване на кабела. Добрите акумулаторни ножици работят сравнително тихо и не отделят изгорели газове.
Внимание! Инструментите, с които подрязваш, трябва винаги да са чисти (дезинфекцирани след всяка употреба) и добре наточени. По този начин няма да нараняват и разкъсват растенията и няма да има риск от пренасяне на евентуални болестни микроби между тях.

Компост от туи (и други иглолистни)

Какво да направим с клоните останали след подрязването? Можем ли да ги хвърлим в компоста? В тази кратка статия ще намериш отговор на този въпрос, заедно с няколко други предложения. Там ще намериш и решение на проблема с тревата, оставаща след косенето и ще разбереш тя каква връзка има с туите.

Как да се погрижиш за туите си след подрязването? Ето няколко съвета от градинарката Анна:

След като подстрижеш туите е важно да ги подхраниш. По този начин ще ги предпазиш от гъбични заболявания, които при влажни и топли условия лесно и бързо се настаняват в свежо отрязаните участъци.

Веднага след подрязването препоръчвам напръскване на целите растения обилно с разтвор на ортосилициева киселина – Перфектен Силиций – 30мл на 10л вода. Това ще ги предпази от гъбични инфекции, ще образува предпазен филм върху тъканите на туите, ще доведе до деликатно желиране на водата в растенията (което ще позволи по-бързо зарастване на „раните“ и по-малко изпаряване на водата), ще стимулира развитието на кореновата система и ще подхрани туите с жизненоважния силиций, който стимулира бързата и ефективна регенерация (например след подстригване, но не само). 14 дена по-късно – отново напръскай с Перфектен Силиций, този път обаче с разтвор 3мл силиций на 10л вода. 14 дена по-късно – отново 3мл силиций в 10л вода. Така ще предпазиш и подхраниш туичките.

Есента (септември-ноември) е добре да дадеш на туите аморфна калциева креда (напр. Перфектен Калций) – на малките (до 1м) 30гр, на по-големите (до 2м) – 50гр, на тези над 2 метра – 60-70гр. Калцият ще помогне на туите да имат здрави тъкани, силни клетъчни стени, а това води до по-голяма устойчивост на гъбични заболявания и нападения от вредители. Също така, с този принцип на действие, калцият позволява бързото възстановяване на подстриганите туи.

За да ускориш регенерацията и да стимулираш растежа на нови леторасли, които ще сгъстят туята, през месеците април-август, е добре да подхраниш с магнезий – Перфектен Магнезий 99. Той ще насити зеления цвят (стимулира производството на хлорофил), ще подобри фотосинтезата, ще стимулира растежа и ще даде сила на регенерационните процеси.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *