Жив плет, За твоята градина, Иглолистни, Широколистни

Как равно да подстрижеш живия си плет?

Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

В тази статия ще намериш отговор на този и на още няколко други въпроса:

 • Каква е най-добрата форма за жив плет?
 • По какъв начин да оформиш живия си плет?
 • Какви конструкции за равно подрязване можеш да направиш?
 • Как да опазиш двора си чист при подрязването?

Но преди да преминеш надолу, добре е да се запознеш с още няколко важни теми:

 • Как и кога да подрязваш туите?
 • Какви грешки да избягваш?
 • С какво да подрязваш?
 • Как да се погрижиш за туите след подрязването?

Отговорите на тези въпроси ще намериш в тази статия: Как и кога да подрязваме туите?.

Каква е най-добрата форма за жив плет?

Вертикалният разрез на живия плет е най-добре да е с формата на равнобедрен трапец (с по-широка долна основа). Точните пропорции на трапеца можеш да определиш сам. Избери формата, която най-много ти харесва, или тази, която е най-подходяща, в зависимост от заобокалящите живия плет растения и постройки. Допълнително, трябва да вземеш под внимание вида и размера му.

форми на жив плет

Формата на трапец гарантира равномерно зелен и гъст плет от горе до долу, защото осигурява достъп до светлина и на долните части на растенията. (Живи плетове от сенчести или сенколюбиви видове могат да се подрязват по-симетрично – напречното сечение на живия плет може да е по-правоъгълно). На следващите илюстрации можеш да видиш разликата между тези два вида оформяне.

Когато плетът е подрязан под формата на трапец, слънчевите лъчи стигат до цялата му повърхност:

осветяване на жив плет

Което осигурява липса на проспуски и оредяли пространства в долната част на растенията:

значението на формата на туя

Освен това, на по-широк в основата и леко стесняващ се нагоре жив плет, количеството сняг, събиращ се върху горната повърхност през зимата, е много по-малко:

туи зимата

Това е много важно качество, не само заради улесненото чистене.

Дори няколкодневен снеговалеж може да причини сериозни щети на храстите. За да се предпазят растенията от щети, причинени от събралия се върху тях сняг, той трябва редовно да се отстранява.

Снежните шапки, лежащи върху клоните, представляват значителна тежест, особено когато наближава размразяването (мокрия сняг е много по-тежък от сухия). Те могат да причинят деформации и дори счупване на части от короната. Това важи особено за иглолистните дървета и храсти, въпреки че често се повреждат и широколистните растения.

Тесните корони е най-добре да се връзват с лента или връв от юта, а широките трябва да се отърсват систематично от натрупания сняг. Ако не го направим навреме и клоните се огънат към земята, снегът трябва да се отстрани възможно най-скоро и растението силно да се завърже. Тогава има шанс да възвърне хубавата си форма.

регенериране на туи

При оформянето можем също да закръглим краищата на живия плет. Това ще подпомогне свличането на снега по повърхността му и ще намали шанса от повреждане на растенията. Тук също зависи от нас колко силно ще го направим. Както виждаш на долната илюстрация (най-дясната рисунка), със силно закръгляне можем по постигнем същия благоприятен за растението ефект, както при придаването му на формата на трапец:

видове жив плет

По какъв начин да оформим живия ни плет?

Подрязването на един жив плет, ако скоро не е бил оформян, може да се представи с една рисунка:

оформяне на жив плет от туи

Този процес може да отнеме дори няколко сезона, защото прекалено рязкото подстригване може да доведе до изсъхване на целите растения. На един път отрязваме не повече от 1/2 от дължината на зелените части на клоните. Заради това, режем по-често, но по по-малко. Ако сме търпеливи, за няколко години ще имаме прекрасен жив плет.

Ако пък плета е бил оформян и преди, процеса ще е много по-лесен и желаният ефект ще е постижим много по-бързо.

Туи, които растат до стена, ограда или на място, на което задната им част е сложно достъпна, оставяме с форма на правоъгълен трапец. Ако са в близост до други обекти, оставяме и 15 см разстояние между туята и обекта. По този начин, слънчевите лъчи ще могат да стигат навсякъде и растенията ще са гъсти и зелени дори на тези по-скрити места.

туи в близост до стена

А ето и още няколко универсални правила за подрязването на жив плет:

 • Започваме от горната повърхност (важно е да е перфектно равна и плоска) – редовното ù подрязване ще стимулира сгъстяването и страничния растеж на живия плет,
 • На второ място подрязваме страничните повърхности,
 • Можем да подрежем туите и отдолу ако имаме желание, но не е задължително,
 • Движенията при подрязването са: ляво-дясно при горната повърхност; в дъга отдолу нагоре при страните:

движения при подрязване на жив плет

 • С едно минаване не сме в състояние да постигнем перфектно равна, гладка стена. Винаги има нужда от наколко повторения.
 • Най-добре между всяко повторение да използваме духалка за листа. Това ще размести клоните и ще можем да премахнем стърчащите клонки, които иначе биха се показали чак след няколко дена.

използане на духалка при рязане на туи

Процесът на оформяне е еднакъв при всички видове жив плет. Единственото, с което се различава, са конструкциите, с които си помагаме, за да постигнем перфектно равна, права стена (ако не можем или се страхуваме да режем на око):

Конструкции за равно подрязване

В тази част от статията ще ти покажа няколко вида конструкции, които можеш да създадеш, за да си улесниш рязането и да си сигурен, че крайният ефект ще бъде равен и естетичен. Независимо кой вариант на конструкция използваш, помни 2 неща:

 1. Сглобяването на конструкцията изисква търпение и прецизност, защото по нея се оформя живия плет. Ако тя не е равна, плета също няма да бъде. Силно препоръчвам използването на рулетка и нивелир 🙂
 2. Когато започнеш да режеш, винаги го прави на горе-долу 5см растояние от елементите на конструкцията, за да не ги срежеш, разместиш или да не повредиш инструментите си. Стърчащите клонки останали в ъглите, можеш да премахнеш след свалянето на конструкцията.

Сега, на първо място, трябва да избереш каква точно конструкция ще използваш. Това зависи от размера на живия плет, подръчните ти материали и/или разходите свързани с купуването им.

Различните конструкции ще намериш долу, разделени на 3 категории – за малък, среден и голям жив плет.

размери на жив плет

Конструкции за МАЛЪК жив плет:

При тези размери, слънчевите лъчи ще стигнат до всяка клонка, дори ако плета е с правоъгълна форма. Заради това, няма нужда да отбелязваме наклона предварително – при толкова малък плет, ако държим, можем да добавим наклон или да заоблим горните ръбове на око, след оформяне на правоъгълник.

Има 2 варианта на конструкцията за малък жив плет – от пръчки или от въжета и пръчки (напр. бамбукови – важно е само да са прави). При лявата илюстрация забиваме пръчките в земята на равни растояния една от друга и опъваме въжетата между тях (след което проверяваме с нивелир дали са хоризонтални). При дясната, цялата конструкция е направена изцяло от пръчки, което я прави добър избор за места, на които не сме в състояние да забием нищо в земята и следователно – добре да опънем въжетата.

подрязване на малък жив плет

Всичките въжета и пръчки отбелязват линиите, по които ще режем. Имайки предвид, че трябва да го правим на растояние 5 см от тях, е хубаво да сложим конструкцията малко по-навътре от необходимото.

Конструкции за СРЕДЕН жив плет:

Средния по размер плет също можем да подрежем по два начина (много подобни на тези в предишната глава).

1

С помощта на рулетка забиваме в земята чифтове пръчки на равни растояния („x“) една от друга (виж по-следващата илюстрация). Пръчките могат да са метални, дървени, бамбукови… използваме това, което имаме – дървени летви, алуминиеви профили, арматурно желязо… . „x“ зависи от дебелината на плета и определя колко широка ще е горната му повърхност след подрязването.

Чифтовете пръчки разместваме по дължината на живия плет, на такива растояния, че въжето да стои опънато. Там, където увисне го подпираме допълнително, оплитайки въжето по този начн, толкова пъти, колкото е необходимо:

опъване на въже

Тези въжета определят също докъде ще режем плета отгоре. Заради това, в истинския живот, те вероятно ще се скрият частично или изцяло между клоните – на илюстрациите се виждат за улеснение. За това, ако искаме да извършим много силно скъсяване на височината, може да се наложи да ги сложим първо извън храста и после да ги преместим така, както на рисунката.

подрязване на среден жив плет

След като сме направили частта от конструкцията. определяща горната линия на рязане, можем да преминем към определянето на долната. За тази цел правим втора конструкция, подобна на първата така, както е показано на следващата илюстрация. По този начин, ще можем да направим еднакъв страничен наклон по цялата дължина на плета.

равно подрязване на жив плет от туи

Растоянията между пръчките на първата и втората конструкция („y“) можем да пресметнем с тази лесна формула:

смятане на наклона на живия плет

Щом всичките помощни въжета са опънати на местата си, можем да започнем оформянето:

подрязване на плет от туя

2

Вторият вариант е по-стабилен и издръжлив, но ще отнеме малко повече време. Започваме от сглобяването на горната рамка, която след това слагаме върху плета. Широчината ù отговаря на широчината на горната повърхност на плета след подрязването. Дължината определяме в зависимост от материала, който ползваме. Важно е единичната рамка да не е прекалено тежка (да не повредим туята) и да не е прекалено дълга (за да не се огъва). Ако живият плет е по-дълъг, ще трябва да направиш повече рамки.

рамка за жив плет

Следващата стъпка е да направим втора рамка, съща като първата, само че с половин широчина по-голяма. Нея слагаме на земята. Тук трябва много точно да измерим, рамките да са идеално една под друга.

конструкция за подрязване на плет

Последното, което трябва да направим е да свържем двете рамки заедно и да образуваме наклон по който ще режем. За тази цел ще ни трябват четри еднакво дълги пръчки, които разместваме, така както на долната илюстрация:

конструкция за равно подрязване

Конструкции за ГОЛЯМ жив плет:

При голям жив плет отново имаме два различни варианта за избор.

1

За първия от тях, трябва да имаме само въже, което ще връзваме директно за клоните. Този вариант е подходящ само при големи плетове, защото не е прецизен до милиметър. При тези размери обаче, ако вържем добре въжето, дори да има малки изкривявания, няма да са видими на голо око. Този метод има само едно противопоказание – не достатъчно гъст плет, защото тогава може да нямаш за какво да вържеш въжето на правилното място.

оформяне на жив плет

Теоретично може и тук да се направи дълвена рамка (като във вариант 2 за среден плет), но понеже това ще изисква много материали и работа, не го препоръчваме.

2

Вторият вариант за голям жив плет е идентичен с първия вариант за среден жив плет. Разликата е само в това, че тук пръчките са отстрани, извън плета, поради габаритите му.

подрязване на голям плет

3

Има още един, трети вариант. Той може да се използва за всеки един плет, ако умеем да срежем страниците на око. Сложила съм го тук обаче, защото главно се прилага при много високи живи плетове. При тях почти нямаме как да сглобим каквато и да е конструкция и заради това в тези случаи използваме този начин. Той ни дава сигурност, че сме подрязали равно върха, въпреки че (вероятно) не го виждаме.

оформяне на голям плет от туя

Как да опазим двора чист при подрязването на живия плет?

Едно голямо парче фолио ще опази мулча под туите, тревата наоколо и нашия кръст от обиране на иглички и клонки от одрязването на туите. Такова фолио може да се купи във всеки магазин за строителни материали, не е скъпо и е еднократна инвестиция, защото ще го ползваме години наред.

останки след подрязване на плет

Как да се погрижим за живия ни плет след подрязването?

Туите са много издръжливи от гледната точка на рязане и оформяне, но след тези процедури изискват малко повече грижа и внимание. Подрязаните растения трябва систематично да се поливат и подхранват. Това ще ги подсили и ще им помогне по-бързо да се регенерират и да започнат отново да растат и да се сгъстяват.

Заради това, отново те подсещам да прочетеш статията: Как и кога да подрязваме туите? Там ще намериш цялата нужна информация, с която ще можеш правилно да се погрижиш за туите си и да ги наториш с безопасни торове, според съветите на градинарката Анна.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *