.

Компост от туи (и други иглолистни)

Автор: | 25/09/2022 | 0 коментари

След подрязване на жив плет остават много парчета леторасли, които е жалко да изхвърлим. Най-лесното решение, на пръв поглед, изглежда, че е слагането им в компостера. Дали обаче това е добър избор?

Виж дали можеш да хвърлиш игли на туя (или друго иглолистно растение) в компоста, заедо с други органични отпадъци и научи за други начини, по които можеш да използваш отрязаните клонки в твоята градина.

Можем ли да хвърлим туите в компоста?

Както дървесната, така и зелената част на туята се характеризират с много дълго време на минерализация, което може да продължи дори 2 години. Причината за това е наличието на смолисти съединения в тъканите на туята, което “консервира” останките ù. Допълнително, туите съдържат туйон в тъканите си. Това съединение, подобно на смолите, има антисептични свойства. Наличието на смоли и туйон спира развитието на микроорганизмите, отговорни за разграждането на органичните вещества. Ако хвърлим остатъците от туя в компоста, смолните съединения ще забавят разлагането на целия органичен материал в компостера. Дори използването на ускорители за компостиране не съкращава процеса на разлагане на туята. Следователно туята не трябва да се поставя в компоста заедно с други органични отпадъци.

Подобно на други иглолистни растения, туята разлагайки се силно намалява pH на компоста. Това може да бъде полезно, ако почвата в градината Ти е твърде алкална. Въпреки това, не всички растения обичат ниско pH. Затова, ако не искаш да имаш кисел компост, трябва да избягваш хвърлянето на остатъци от туите и други иглолистни дървета в компостера.

есенен тор за туи и трева

Какво да правим с отрязани клонки от туя?

Голямото количество органичен материал, който получаваме след подрязването на туите, може все пак да бъде полезно за нещо. Нарязаните клонки могат да се съхраняват в отделен компостер и да се използват като компонент на киселинния компост. Киселинният компост се прави от игли, шишарки, кора и дървени стърготини от иглолистни дървета. Когато се разложи, той е кисел (pH 3,5 – 4,5) и има малко хранителни вещества. Киселинният компост, получен от туя, е идеален субстрат за ацидофилни (киселолюбиви) растения като иглолистни дървета, хортензии, рододендрони, азалии, пирени, американски боровинки, червени боровинки, камчатски боровинки и малини. Може да се използва и за понижаване на pH на други субстрати.

Преди хвърляне в компостера, клонките на туя (или друго иглолистно растение) трябва да бъдат много фино натрошени. След това, нарязаните парчета се поставят на слоеве, редувани с други материали. Важно е и добавянето на азот. Азотът може да се добави в компоста под формата на амониев сулфат, оборски тор или прясно окосена трева. Киселинният компост трябва да се приготвя в дървени компостери, а процесът на приготвянето му отнема от 2 до 3 години. Тъй като съставките на киселия компост често са твърди (напр. шишарки), той няма да бъде напълно разграден. Това обаче няма да бъде проблем, защото ацидофилните растения ще харесат тази едрозърнеста компостна структура.

Друг начин за използването на остатъците от туя (или друго иглолистно растение) е използването им като мулч за иглолистни дървета или пиреноцветни растения (напр. калуна). За тази цел компостираме клонките един сезон, в отделен компостер. След това време, зелените части на клонките покафеняват. Тези леко компостирани иглолистни фрагменти смесваме с кора на иглолистни дървета и ги разпръскваме около растенията. Това създава естетичен ефект на естествено горско руно. Остатъците от туите ще се разлагат под дърветата и храстите по естествен начин, като същевременно подкиселяват почвата.

Помни никога да не компостираш клонки от растения с признаци на заболяване или следи от наличие на вредители. Спорите на патогените и насекомите могат да издържат процеса на компостиране и да бъдат нов източник на инфекция.

Избра ли вече своя есенен комплект?

есенна грижа за туи и трева

0 Коментари

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочети също:

Всичко, което трябва да получи Твоята копривка, за да е гъста, цветна и красива

Всичко, което трябва да получи Твоята копривка, за да е гъста, цветна и красива

Не е задължително копривката да е едногодишно растение – в тази статия ще разбереш какво трябва да направиш, за да радва очите ти години наред и да е гъста, цветна и красива. Приготвих за Теб един къс и детайлен наръчник, от който ще научиш всичко необходимо за отглеждането, подстригването, поливането, торенето и всичко друго, което трябва да знаеш, за да имаш наситено оцветени и спиращи дъха копривки.

66-те най-красиви сортове копривки за зимната градина и дома

66-те най-красиви сортове копривки за зимната градина и дома

Ако се чудиш по какъв начин да вкараш цвят и живот в дома си, търсиш с какви растения да обзаведеш зимната си градина, или просто искаш да създадеш една екстравагантна, запомняща се композиция, която да привлича внимание още от делeче – тази статия е за теб. Тук ще намериш 66 сорта копривки, подбрани от екипа на Перфектната Градина, с които ще превърнеш всяко пространство в омагьосан кът.

Как да върнеш блясъка на възрастните туи и как да оформиш тези, които никога не са били подрязвани?

Как да върнеш блясъка на възрастните туи и как да оформиш тези, които никога не са били подрязвани?

Ако имаш възрастни туи, които с годините са загубили блясъка си или искаш да озаптиш голями, занемарени туи – тази статия е за теб! Тук ще научиш как да подмладяваш редовноподрязвани, но вече стари туи и как значително да намалиш габаритите на тези, които никога не са били оформяни.

Всичко, което трябва да знаеш за бръшляна

Всичко, което трябва да знаеш за бръшляна

Повечето от нас, поне няколко пъти през живота си са чули, че бръшлянът е лошо растение, паразит или други подобни твърдения. Възможно е много от Вас до ден днешен да са останали с това грешно впечатление. Надявам се, с тази статия, да спечеля довериeто Ти и да Ти покажа, че бръшлянът е не само много красиво, но и много полезно растение, което има безброй приложения така на двора, както и вкъщи.

Стипа – ангелска коса в двора ти

Стипа – ангелска коса в двора ти

Ангелската коса е много впечатляващ вид декоративна трева. Расте бързо, не изисква специални грижи и изглежда прекрасно във всеки вид композиции и саксии. Благодарение на ефирната си текстура и бежавия цвят, ще разчупи монотонността и зеленината на всеки двор.

55-те най-красиви сорта туи

55-те най-красиви сорта туи

Чудиш се от какви туи да създадеш живия плет ли? А може би искаш да разчупиш зеленината в двора ти с някое нетипично цветно растение? Или да вкараш повече зеленина през зимния период? В тази статия ще намериш отговор на тези и много други въпроси, заедно с 55 сорта туи, разделени на категории, със снимки и основни характеристики.

0
Няма добавени продукти.