Поддръжка на двора, Тревни площи

Да спасяваме моравата!

Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

Щом февруари е към своя край, настоящите метеорологични условия не оставят никакво съмнение – можем уверено да напишем, че зимата свърва! Скоро всички растения ще започнат да оживяват, ще прекарваме все повече и повече време в градината си, но … изглежда ли тревата ни толкова добре, колкото миналата година? Не е задължително. Имаме няколко съвета за теб, за да върнеш към живота красивата зеленина на твоите тревни площи.

На първо място трябва да знаем, че градината е пряко свързана с редица промени в домашното ни пространство. Растенията изискват грижи, така че да могат да радват очите на членовете на домакинството и гостите. Колко от Вас оставят грижата за тревата за накрая? Красивата, зелена трева е черешката на тортата за всяка градина. Но трябва да знаем, че тя изисква редица грижи. На първо място:

Премахваме с помощта на гребло сухите листа, стъбла и мъртви растителни остатъци. Всички те са идеално местообитание за вредители и развитие на болести. Идеалният вариант е да използвате аератор – машина подобна на косачката, но с различен механизъм на действие. Аероаторът спестява много ръчна работа, като премахва мъртвите растителни отпадъци, разрохква най-горния слой почва, прерязва корените на тревата, като по този начин предотвратява образуването на туфи. Ако не разполагаш с аератор можеш да си послужиш с гребло за аерация – работата е повече, но също дава хубави ефекти. Всички събрани растителни отпадъци можеш да добавиш към компоста, който ще е прекрасна тор за твоята трева следващата година Едва след такава процедура можем да оценим щетите и загубите, причинени през зимата.

Скарифициране/вертикулиране и аериране

Тази процедура представлява изваждане на мъртвата и суха трева от основата на тревата. С течение на времето, в следствие на честото косене и естествения отпад върху почвата се образува тънък филм от изсъхнала трева. Той спира достъпа на вода и хранителни вещества до почвата, затруднява въздухообмена и възпрепятства правилното развитие на корените на тревата. Ето защо е необходимо периодично /на пролет и есен/ той да се премахва.

Извършете тези третирания доста преди тревата да започне да расте. Трябва да се помни, че скарифицирането се извършва само на тревни площи на не по-рано от 2 години. Скарифицирането/вертикулирането може да навреди на по- младите тревни площи. Трябва също така да не забравяме да не извършваме тези процедури в дъждовния сезон. Тревата трябва да е суха.

Разхвърляне на пясък

Прилага се след аерация на тревата. Има за цел да запълни празни дупки в почвата, да разхлаби структурата ѝ. Ако сред тревата има много мъх, препоръчваме да варувате местата нападнати от мъх, едновременно с опесъчаването. Трябва да помним, че извършваме варуване само ако тревата все още не е започнала да расте.

Торене на тревата след зимата

Торим, когато първите симптоми на растеж на тревата вече са забележими (не по-рано от 2 седмици след варуване). Ако през зимата не е имало отрицателни температури, торенето може да се извърши доста по-рано. За да се насладите на красивата зелена морава след сравнително кратко време, препоръчваме да използвате тора ПЕРФЕТЕН MG99% – ТОВА Е ТОЙ. Този тор съдържа магнезий под формата на чист хидрат. Благодарение на него фотосинтезата протича правилно и нашите растения придобиват правилното зелено.

Магнезият е градивният елемент на хлорофила – ЕЛЕМЕНТЪТ НА ЖИВОТА и заради това дефицитът му може да се прояви, наред с други, под формата на загуба на цвят на нашата морава.

Първо косене

След извършване на горните третирания, нашата морава трябва да започне да расте. Когато стръковете достигнат около 6 см височина, можем да помислим за първото пролетно косене на нашата морава. Точнит термин на тази процедура зависи разбира се от атмосферните условия.

Помнейки и спазвайки гореспоменатите принципи, можем да сме сигурни, че нашата морава ще възвърне миналогодишното си великолепие и ще можем да се насладим на окото с красива, сочна зеленина!

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *