Декоративни треви, За твоята градина

Стипа – ангелска коса в двора ти

Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

декоративна трева

Стипа (наричана също Ангелска коса) е растение с много приложения. Можем да я садим в растителни композиции, около пътеки, в саксии и контейнери, а даже да използваме, отрязани и изсушени, съцветията ѝ като украса на дома.

Принадлежи към групата на средновисоките треви и расте до 50см височина. Напролет пуска 30-сантиметрови яркозелени стръкове, а от юли до септември придобива още 10-15см меки, пухкави, бежаво-бели съцветия.

отглеждане на трева

Не е напълно устойчива на замръзване, но при подходящи условия е в състояние да оцелее зимата.

Условията за възможно най-добър растеж

  1. На първо място, трябва да ѝ подсигурим позиция, на която няма да се събира вода около корените ѝ, защото тази трева е много чувствителна към високата влажност. В края на студения сезон, когато тепърва само най-външният слой на почвата се е размразил, има възможност в него да се събира прекалено много вода и растението да загние. Причината за това е замръзналата в дълбочина почва, която все още не е в състояние да пропуска вода. Заради това е хубаво стипата да се сади на леки повдигнатинки от земя – зимата излишната вода ще може да се оттича.
  2. За да расте правилно и да пуска много пухкави съцветия, е необходимо да е посадена на слънчево, топло и предпазено от вятър място. На сянка изобщо няма да цъфти, а вятърът може да повреди цялостта на короната ѝ.
  3. Пропусклива почва – най-добре алкална (евентуално неутрална или леко кисела), суха, лека и песъчлива, но със задържащ вода горен слой (измешана глина, дребен чакъл и малко компост). Въпреки че високата и продължителна влажност не влияят добре на ангелската коса, малко вода ѝ помага да расте бързо и красиво.

Саденето на семената

Март месец започва първият етап на саденето на стипата от семена – правенето на разсад. За тази цел ще ни трябват плитки или малки саксии. В тях слагаме лека, песъчлива пръст и правим малки, 3-сантиметрови дупки с пръчка или пръст, на 10-15см растояние една от друга. Във всяка от дупките слагаме по 3 семена (не е задължително да отрязваш косъмчетата им. Оставяйки ги над повърхността ще си улесниш саденето и ще можеш по-лесно да преброиш колко процента семена са поникнали).

садене на трева

Засипваме семената, деликатно утъпкваме пръстта и поливаме с лейка. Така приготвения разсад съхраняваме при температура 15-20°C. След 3-4 седмици от засаждането, би трябвало да видим първите поникнали стръкчета.

разсад на стипа

Вторият етап е засаждането на разсада в крайната му дестинация. Това се прави май месец. Първо подсигуряваме посочените в предишния абзац условия. Когато го направим, премахваме плевелите (най-добре ръчно, без химикали) и прекопаваме почвата (ако има такава нужда – ако сме сложили почвата този сезон – няма). Единичните растения садим на не по-малко от 30см едно от друго.

поникване на трева

Размножаването на растенията/саденето на разсад

Размножаването може да се каже, че е получаване на разсад от наши, вече съществуващи и пораснали растения. Правим го напролет, преди тревата да е започнала да расте (готов, купен разсад също садим напролет). „Придобиването“ на разсада може да се опише с 5 стъпки:

  1. Полей земята наоколо чима трева, който ще разделяш.
  2. Разрежи го през средата с остър, дезинфекциран инструмент (за да не нараниш растението и да предодвратиш евентуалното пренасяне на болести от други растения докосвани с него преди това).
  3. Повдигни отдолу (със забита в земята вилица или друг малък, наподобяващ вила инструмент) частта на чима, която ще вадиш и я издърпай внимателно, без да късаш корените
  4. Допълни с пръст и полей останалата в земята част.
  5. Полученият по този начин чим можеш да разделиш на още няколко по-малки чимчета.

Сега, щом имаш разсад, независимо дали купен или „направен“, можеш да го засадиш където си пожелаеш. Важно е само мястото да отговаря на описаните в първия абзац условия и растенията да са не по-близо от 30см едно от друго. След засаждането ги полей обилно, за да могат добре да се вкоренят.

Грижата в бъдещето

1. Поливане – учудващо, рекламираната едва ли не като пустинна трева, стипа много обича поливане. Силно слънце в короната и ЛЕКО влажни корени са рецептата за перфектна ангелска коса. Поливаме я само лятото, между веднъж и няколко пъти седмично, в зависимост от нуждата. При големи жеги поливаме по-често, при по-хладно време по-рядко. Трябва само да следим влажността на почвата и да внимаваме, защото единствената вода, която вреди на ангелската коса е тази, която застоява в излишни количества – дори след дъжд. Заради това е толкова важно почвата да е пропусклива и тревата да е посадена на място, на което водата ще може правилно да се оттича.

2. Торене:

При първия етап (създаването на разсад от семена):

След засаждането на семената, за да ги активираме, поливаме ги с Перфектен Силиций (раствор на 3мл Перфектен Силиций и 1л вода стига за поливане на 1м2 разсад).

4-5 седмици по-късно, когато семената са поникнали, започваме да ги поливаме веднъж седмично с Перфектен Магнезий 99 (раствор на 7гр Перфектен Магнезий 99 и 1л вода стига за поливане на 1м2 разсад).

При втория етап (след пресаждането на разсада в крайната му дестинация):

След засаждането на растенията, за да се вкоренят добре, поливаме ги с Перфектен Силиций (раствор на 3мл Перфектен Силиций и 1л вода стига за поливане на 1м2 площ).

АПРИЛ – торим веднъж с 15гр Перфектен Магнезий 99 на 1м2 площ (след което веднага обилно поливаме) и веднъж с Перфектен Силиций (раствор на 3мл Перфектен Силиций и 10л вода стига за поливане на 5м2 площ).

ЮНИ – торим веднъж с 15гр Перфектен Магнезий 99 на 1м2 площ (след което веднага обилно поливаме) и веднъж с Перфектен Силиций (раствор на 3мл Перфектен Силиций и 10л вода стига за поливане на 5м2 площ).

СЕПТЕМВРИ – торим веднъж с 15гр Перфектен Пк на 1м2 площ (след което веднага обилно поливаме) и веднъж с 15гр Перфектен Магнезий 75 на 1м2 площ.

ОКТОМВРИ – торим веднъж с 15гр Перфектен Пк на 1м2 площ (след което веднага обилно поливаме) и веднъж с 15гр Перфектен Магнезий 75 на 1м2 площ.

3. Подрязване – някои градинари смятат, че стипата трябва да се подрязва, но това не е задължително и подлежи на личен избор. Аз лично препоръчвам само премахването на прецъфтелите съцветия и изсъхналите стръкове напролет.

грижа за ангелската коса

4. При много дълги и много студени зимни периоди, за всеки случай можем да я покриваме с агротекстил, за да сме сигурни че ще преживее зимата. Под агротекстила обаче трябва да направиш метална или дървена рамка, за да не смачкаш тревата.

Събирането на семената и ресането на тревата

След като веднъж отгледаме ангелска коса, можем всяка година сами да събираме семена от нея. Правим го през септември месец, когато тревата така или иначе вече е рошава и изисква ресане. Разресваме я деликатно, внимателно, без да късаме. Започваме от крайчетата и постепенно слизаме все по-надолу. След тази операция, ще имаме огромни количества семена. Помни само да не ги стискаш, защото ще се слепят и после няма да можеш да ги разплетеш.

събиране на семена

Болестите и вредителите

Стипата много рядко страда от болести или вредители. Само понякога я нападат листни въшки, но за тях в повечето случаи помага пръскането с натурален чеснов разтвор. Още по-рядко се случват гъбични инфекции, а тяхната причина почти винаги е в прекаленото количество влага.

Чесновият разтвор се приготвя по следния начин:

Нарязваме (не изстискваме, за да можем после да го отцедим) дребно 25гр чесън (горе-долу 3 зъбчета) и заливаме с 1л хладна вода. Така приготвения разтвор оставяме покрит на топло, сенчесто място за 24 часа (през това време само го мешаме няколко пъти).

На следващия ден отцеждаме чесъна (за да не запуши машинката, с която ще пръскаме) и концентратът ни е готов. Под такава форма можем да го съхраняваме, затворен в буркан или бутилка, в хладилника даже 1 месец. Преди да пръскаме растението, разреждаме концентрата с вода в пропорции 1:1, уверявайки се, че крайният продукт не е прекалено студен и няма да причини термичен шок на растенията. Пръскаме рано сутрин или вечер, когато силното слънце вече се е скрило и не рискуваме попарване на растенията.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *