.

Всичко, което трябва да получи Твоята копривка, за да е гъста, цветна и красива

Автор: | 13/06/2023 | 0 коментари

(Ако все още не притежаваш копривка, разгледай статия: ”66-те най-красиви сорта копривки за зимната градина и дома“ – която ще ти помогне да избереш най-подходящия за теб сорт копривка)

В тази статия ще разбереш за копривките:

  • Как да се презимуват, за да може да им се радваме повече от един сезон,
  • Каква почва обичат,
  • Колко често трябва да се поливат,
  • Какви уникани композиции в саксии можеш да създадеш от тях (таблото с инспирации в Pinterest ще намериш ТУК),
  • От какви светлинни условия се нуждаят,
  • Как да се торят, за да растат бързо, гъсто и да впечатляват с цветовете си.

Копривката (coleus blumei) е едно от по-интересните растения, които можем да посадим в дома си. Въпреки, че почти не съществува Градинар, който да не е чувал за нея, не всеки знае, колко много сортове има тя – вариациите на цветовете, размерите, формите и големините на листата им са почти безкрайни. Това я прави едно от най-често засажданите растения в композиции в саксии. Защо само в саксии ли? Отговорът на този въпрос ще намериш в следващия абзац.

Как да презимуваш копривката, за да можеш да ѝ се радваш години наред?

Копривката, отвън на двора, е едногодишно растение из почти целия свят (под 7°C листата ѝ увяхват, а под 0°C растението загива), но това не трябва да ни спира от саденето ѝ в дворовете ни. Копривките не са скъпи, изглеждат много красиво и растат много бързo – от 15см до дори 1м височина на сезон – в зависимост от сорта – обикновено постигайки максималните си размери още първата година.

Ако искаш да разгледаш 66 най-красиви сортове копривки и да разбереш колко голям пораства всеки от тях, натисни ТУК.

Това обаче не означава, че трябва да купуваме нова копривка всяка година. Достатъчно е да я посадим в саксия и да я прибираме вътре за студената част на годината. По този начин тя ще украсява двора ни в продължение на цялото лято , а през зимата ще вкарва живот и цвят в дома или зимната ни градина.

Зимата копривката най-много обича температури между 16°C и 18°C, но ще расте и на парапета вкъщи, стига да няма парно близо до нея и да не оставяме почвата ѝ да изсъхне. След като копривката достигне задоволяващите ни размери, трябва всяка пролет да подрязваме новите ѝ прирасти – по този начин летораслите ѝ няма да се издължат прекалено много и ще е гъста и красива години наред. Трябва само да имаме предвид, че копривката не е вечна – рано или късно ще трябва да я заменим с ново растение (въпреки че с правилни грижи и условия за растеж, ще ни радва поне 4-5 години).

Първо обаче, нека да Ти разкажа как да се грижиш за копривката си.

Каква почва обичат и как трябва да се поливат копривките?

Копривката е изключително лесно за отглеждане растение, което я прави страхотен избор както за начинаещите Градинари, така и за тези, които обичат градината им да е впечатляваща, но неизискваща постоянни грижи. Нови растения можем да захващаме дори от отрязано клонче затопено в чаша вода.

Копривката се нуждае от плодородна, пропусклива почва (рН 5.5-7.0) съдържаща торф и постоянна влага – без да бъде преполивана (растенията посадени в саксии ще изискват малко по-често поливане отколкото растящите в градината).

Една от най-хубавите ѝ черти е, че не само е много красива, а и расте изключително бързо. Благодарение на това, само в рамките на един – два сезона можеш да имаш невероятна цветна и вечнозелена композиция. Препоръчвам ти засаждането на няколко сорта копривки заедно с други растения в една саксия – ефектът е невероятен:

За повече идеи на тази тема виж таблото ни в Pinterest „Саксия с копривки“.

С такава невероятна саксия не само ще впечатлиш всеки гост в дома си, а и цяло лято ще украсяваш двора си – докато температурите не паднат под 5°C (тогава трябва да я прибереш вкъщи).

Какви светлинни условия харесват копривките?

Копривките се нуждаят от ярка, но не директна слънчева светлина. В зависимост от сорта, харесват условия между пълно слънце (повече от 6 часа директна слънчева светлина дневно), шарена сянка (светлина, преминаваща през короната на дървото) и частична сянка (около 3-6 часа слънчева светлина дневно), като се водят сенколюбиви растения. Най-добре при закупуването да попиташ какви са най-добрите условия за Твоята копривка, но универсалното правило е, че по-цветните сортове растения обикновено се нуждаят от малко повече слънце. Заради това, колкото е по-цветна копривката ти, от толкова повече слънчева светлина ще се нуждае, за да може добре да оцвети листата си.

Ако искаш да се възползваш от понасяемостта на копривката към сянката и да я посадиш на засенчено място, може да те заинтересова таблото ни в Pinterest „Сенчести и северни градини“, в което сме събрали стотици идеи за аранжации, видове растения и композиции, подходящи точно за тези градини, до които слънцето стига в по-малки количества.

Как да ториш копривката си, за да расте голяма, гъста и цветна?

Помни, че ако искаш копривката ти да расте възможно най-бързо, най-гъсто и листата ѝ да са възможно най-красиви и цветни, е хубаво редовно да я ториш, за да ѝ доставяш хранителни съставки, необходими за постигането на тези резултати. Ето как препоръчва да се торят копривките Градинарката Анна:

1. Перфектен Магнезий 99 е необходим, за да може растението максимално да използва светлината (особено, когато тя е в ограничено количество) за фотосинтеза и следователно – за растеж и насищане с дълбок, свеж цвят.

Тори веднъж на 2 седмици – чрез поливане – с разтвор от 5гр Перфектен Магнезий 99 на 1л вода, на влажна почва. Първо полей копривката с чиста вода и след това с:

  • 100-200мл разтвор за растенията в саксии,
  • 300-400мл разтвор за растенията в почвата на двора.

2. Перфектен Силиций е необходим за красив, наситен, изобилен цвят. Освен това, Силицият ограничава до 20% изпаряването на водата – растенията по-малко страдат от засушаване, особено в горещите летни дни (а както знаеш, копривката обожава влагата). Силицият, благодарение на високото алкано рН на разтвора си (между 8.5 и 11.7 рН) работи много силно против гъбични заболявания – гъбите харесват кисела среда, която силицият унищожава. Ортосилициевата киселина в Перфектен Силиций е мощен стимулатор на растежа – благодарение на него растенията развиват огромна, независима коренова система и прекрасна, гъста и здрава надземна част (листа и стъбла).

С Перфектен Силиций тори на смяна с Перфектен Магнезий 99 (една седмица тори с Магнезий,  една със Силиций), чрез поливане с разтвор от 2мл Перфектен Силиций на 1л вода. Веднъж на 14-20 дена пръскай целите растения и почвата около тях с разтвор на Перфетен Силиций, за да доставиш ортосилициева киселина директно до клетките на растението.

3. Перфектен РК+Микро е необходим листата да имат прекрасен, наситен цвят. Фосфорно-калиевият тор с микроелемнти ще достави на копривките Ти всички необходими елементи, за да имат здрава коренова система и здрава, наситено цветна, гъста листна маса.

Тори веднъж на 3 седмици, чрез поливане с разтвор от 15гр Перфектен РК на 1л вода. Първо полей копривката с чиста вода и след това с:

  • 100-200мл разтвор за растенията в саксии,
  • 300-400мл разтвор за растенията в почвата на двора.

! Важно е винаги да торим на влажна почва, защото по този начин разтворът ще прониква добре и ще се разпространява равномерно, достигайки до всички корени и стимулирайки техното хармонично развитие.

Избра ли вече своя есенен комплект?

есенна грижа за туи и трева

0 Коментари

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочети също:

66-те най-красиви сортове копривки за зимната градина и дома

66-те най-красиви сортове копривки за зимната градина и дома

Ако се чудиш по какъв начин да вкараш цвят и живот в дома си, търсиш с какви растения да обзаведеш зимната си градина, или просто искаш да създадеш една екстравагантна, запомняща се композиция, която да привлича внимание още от делeче – тази статия е за теб. Тук ще намериш 66 сорта копривки, подбрани от екипа на Перфектната Градина, с които ще превърнеш всяко пространство в омагьосан кът.

Как да върнеш блясъка на възрастните туи и как да оформиш тези, които никога не са били подрязвани?

Как да върнеш блясъка на възрастните туи и как да оформиш тези, които никога не са били подрязвани?

Ако имаш възрастни туи, които с годините са загубили блясъка си или искаш да озаптиш голями, занемарени туи – тази статия е за теб! Тук ще научиш как да подмладяваш редовноподрязвани, но вече стари туи и как значително да намалиш габаритите на тези, които никога не са били оформяни.

Всичко, което трябва да знаеш за бръшляна

Всичко, което трябва да знаеш за бръшляна

Повечето от нас, поне няколко пъти през живота си са чули, че бръшлянът е лошо растение, паразит или други подобни твърдения. Възможно е много от Вас до ден днешен да са останали с това грешно впечатление. Надявам се, с тази статия, да спечеля довериeто Ти и да Ти покажа, че бръшлянът е не само много красиво, но и много полезно растение, което има безброй приложения така на двора, както и вкъщи.

Стипа – ангелска коса в двора ти

Стипа – ангелска коса в двора ти

Ангелската коса е много впечатляващ вид декоративна трева. Расте бързо, не изисква специални грижи и изглежда прекрасно във всеки вид композиции и саксии. Благодарение на ефирната си текстура и бежавия цвят, ще разчупи монотонността и зеленината на всеки двор.

55-те най-красиви сорта туи

55-те най-красиви сорта туи

Чудиш се от какви туи да създадеш живия плет ли? А може би искаш да разчупиш зеленината в двора ти с някое нетипично цветно растение? Или да вкараш повече зеленина през зимния период? В тази статия ще намериш отговор на тези и много други въпроси, заедно с 55 сорта туи, разделени на категории, със снимки и основни характеристики.

Как сам да направиш градинска скулптура?

Как сам да направиш градинска скулптура?

Прочети тази графична статия и разбери как сам да създадеш в двора си растителни скулптури като тези, които си виждал в английските палати. Не е толкова сложно, колкото изглежда – с малко усилия можеш да имаш изключително красив и екстравагантен двор, който ще впечатли всичките ти гости!

0
Няма добавени продукти.