За твоята градина, Копривки

Всичко, което трябва да получи Твоята копривка, за да е гъста, цветна и красива

Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

(Ако все още не притежаваш копривка, разгледай статия: ”66-те най-красиви сорта копривки за зимната градина и дома“ – която ще ти помогне да избереш най-подходящия за теб сорт копривка)

В тази статия ще разбереш за копривките:

  • Как да се презимуват, за да може да им се радваме повече от един сезон,
  • Каква почва обичат,
  • Колко често трябва да се поливат,
  • Какви уникани композиции в саксии можеш да създадеш от тях (таблото с инспирации в Pinterest ще намериш ТУК),
  • От какви светлинни условия се нуждаят,
  • Как да се торят, за да растат бързо, гъсто и да впечатляват с цветовете си.

Копривката (coleus blumei) е едно от по-интересните растения, които можем да посадим в дома си. Въпреки, че почти не съществува Градинар, който да не е чувал за нея, не всеки знае, колко много сортове има тя – вариациите на цветовете, размерите, формите и големините на листата им са почти безкрайни. Това я прави едно от най-често засажданите растения в композиции в саксии. Защо само в саксии ли? Отговорът на този въпрос ще намериш в следващия абзац.

Как да презимуваш копривката, за да можеш да ѝ се радваш години наред?

Копривката, отвън на двора, е едногодишно растение из почти целия свят (под 7°C листата ѝ увяхват, а под 0°C растението загива), но това не трябва да ни спира от саденето ѝ в дворовете ни. Копривките не са скъпи, изглеждат много красиво и растат много бързo – от 15см до дори 1м височина на сезон – в зависимост от сорта – обикновено постигайки максималните си размери още първата година.

Ако искаш да разгледаш 66 най-красиви сортове копривки и да разбереш колко голям пораства всеки от тях, натисни ТУК.

Това обаче не означава, че трябва да купуваме нова копривка всяка година. Достатъчно е да я посадим в саксия и да я прибираме вътре за студената част на годината. По този начин тя ще украсява двора ни в продължение на цялото лято , а през зимата ще вкарва живот и цвят в дома или зимната ни градина.

Зимата копривката най-много обича температури между 16°C и 18°C, но ще расте и на парапета вкъщи, стига да няма парно близо до нея и да не оставяме почвата ѝ да изсъхне. След като копривката достигне задоволяващите ни размери, трябва всяка пролет да подрязваме новите ѝ прирасти – по този начин летораслите ѝ няма да се издължат прекалено много и ще е гъста и красива години наред. Трябва само да имаме предвид, че копривката не е вечна – рано или късно ще трябва да я заменим с ново растение (въпреки че с правилни грижи и условия за растеж, ще ни радва поне 4-5 години).

Първо обаче, нека да Ти разкажа как да се грижиш за копривката си.

Каква почва обичат и как трябва да се поливат копривките?

Копривката е изключително лесно за отглеждане растение, което я прави страхотен избор както за начинаещите Градинари, така и за тези, които обичат градината им да е впечатляваща, но неизискваща постоянни грижи. Нови растения можем да захващаме дори от отрязано клонче затопено в чаша вода.

Копривката се нуждае от плодородна, пропусклива почва (рН 5.5-7.0) съдържаща торф и постоянна влага – без да бъде преполивана (растенията посадени в саксии ще изискват малко по-често поливане отколкото растящите в градината).

Една от най-хубавите ѝ черти е, че не само е много красива, а и расте изключително бързо. Благодарение на това, само в рамките на един – два сезона можеш да имаш невероятна цветна и вечнозелена композиция. Препоръчвам ти засаждането на няколко сорта копривки заедно с други растения в една саксия – ефектът е невероятен:

За повече идеи на тази тема виж таблото ни в Pinterest „Саксия с копривки“.

С такава невероятна саксия не само ще впечатлиш всеки гост в дома си, а и цяло лято ще украсяваш двора си – докато температурите не паднат под 5°C (тогава трябва да я прибереш вкъщи).

Какви светлинни условия харесват копривките?

Копривките се нуждаят от ярка, но не директна слънчева светлина. В зависимост от сорта, харесват условия между пълно слънце (повече от 6 часа директна слънчева светлина дневно), шарена сянка (светлина, преминаваща през короната на дървото) и частична сянка (около 3-6 часа слънчева светлина дневно), като се водят сенколюбиви растения. Най-добре при закупуването да попиташ какви са най-добрите условия за Твоята копривка, но универсалното правило е, че по-цветните сортове растения обикновено се нуждаят от малко повече слънце. Заради това, колкото е по-цветна копривката ти, от толкова повече слънчева светлина ще се нуждае, за да може добре да оцвети листата си.

Ако искаш да се възползваш от понасяемостта на копривката към сянката и да я посадиш на засенчено място, може да те заинтересова таблото ни в Pinterest „Сенчести и северни градини“, в което сме събрали стотици идеи за аранжации, видове растения и композиции, подходящи точно за тези градини, до които слънцето стига в по-малки количества.

Как да ториш копривката си, за да расте голяма, гъста и цветна?

Помни, че ако искаш копривката ти да расте възможно най-бързо, най-гъсто и листата ѝ да са възможно най-красиви и цветни, е хубаво редовно да я ториш, за да ѝ доставяш хранителни съставки, необходими за постигането на тези резултати. Ето как препоръчва да се торят копривките Градинарката Анна:

1. Перфектен Магнезий 99 е необходим, за да може растението максимално да използва светлината (особено, когато тя е в ограничено количество) за фотосинтеза и следователно – за растеж и насищане с дълбок, свеж цвят.

Тори веднъж на 2 седмици – чрез поливане – с разтвор от 5гр Перфектен Магнезий 99 на 1л вода, на влажна почва. Първо полей копривката с чиста вода и след това с:

  • 100-200мл разтвор за растенията в саксии,
  • 300-400мл разтвор за растенията в почвата на двора.

2. Перфектен Силиций е необходим за красив, наситен, изобилен цвят. Освен това, Силицият ограничава до 20% изпаряването на водата – растенията по-малко страдат от засушаване, особено в горещите летни дни (а както знаеш, копривката обожава влагата). Силицият, благодарение на високото алкано рН на разтвора си (между 8.5 и 11.7 рН) работи много силно против гъбични заболявания – гъбите харесват кисела среда, която силицият унищожава. Ортосилициевата киселина в Перфектен Силиций е мощен стимулатор на растежа – благодарение на него растенията развиват огромна, независима коренова система и прекрасна, гъста и здрава надземна част (листа и стъбла).

С Перфектен Силиций тори на смяна с Перфектен Магнезий 99 (една седмица тори с Магнезий,  една със Силиций), чрез поливане с разтвор от 2мл Перфектен Силиций на 1л вода. Веднъж на 14-20 дена пръскай целите растения и почвата около тях с разтвор на Перфетен Силиций, за да доставиш ортосилициева киселина директно до клетките на растението.

3. Перфектен РК+Микро е необходим листата да имат прекрасен, наситен цвят. Фосфорно-калиевият тор с микроелемнти ще достави на копривките Ти всички необходими елементи, за да имат здрава коренова система и здрава, наситено цветна, гъста листна маса.

Тори веднъж на 3 седмици, чрез поливане с разтвор от 15гр Перфектен РК на 1л вода. Първо полей копривката с чиста вода и след това с:

  • 100-200мл разтвор за растенията в саксии,
  • 300-400мл разтвор за растенията в почвата на двора.

! Важно е винаги да торим на влажна почва, защото по този начин разтворът ще прониква добре и ще се разпространява равномерно, достигайки до всички корени и стимулирайки техното хармонично развитие.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *