Градиснки скулптури, За твоята градина, Иглолистни, Широколистни

Как сам да направиш градинска скулптура?

Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

В тази статия ще намериш отговори на следните въпроси:

 • Кои видове растения да избереш?
 • Кога храстът е готов за подрязване?
 • Как да режеш?
 • Кога да режеш?
 • Какви инструменти да използваш?
 • Как да придадеш всяка от основните форми (и не само) на градинските ти скулптури?

+ галерия със снимки

Кои видове растения да изберем?

За формирането на градинските скулптури е най-добре да избираме растения, които растат бавно. Работата около тях е в пъти по-малко, а и бавнорастящите видове по-красиво се сгъстяват. Причината за това са по-късите им млади леторасли.

Следователно, за тази цел най-често се използват тисове, чемшири и туи. С тях се работи най-лесно и са най-подходящи, ако все още нямаме много опит в тази сфера.

Трябва обаче да помним, че не всички туи са еднакво подходящи за градинските скулптури. Най-добри са западните сортове, защото растат сравнително бавно, добре се справят в нашия климат и са много издръжливи. Сред тях е най-добре да избираме сортове, които се разклоняват добре, красиво се сгъстяват и създават по-къси прирасти, което улеснява работата с тях. Групата на особено препоръчаните включва: „Смарагд“, „Колумна”, „Холмструп ”, „Санкист”, които имат естествена конична форма и „Даника”, „Глобоза ”, „Вудварди”, от които е най-лесно да оформим топка.

Растения, които най-добре понасят формиране (подходящи за градински скулптури):

 • обикновен тис (taxus baccata)
 • тис хили (taxus media hilli)
 • обикновен чемшир (buxus sempervirens)
 • обикновено птиче грозде (ligustrum vulgare)
 • цуги (tsuga)
 • хвойни (juniperus)
 • посочените в предишния абзац туи
 • туя „Брабант“

Или декоративни дървета (въпреки че губят листата си на есен), като:

 • габър (carpinus)
 • бук (fagus)
 • клен (acer)
 • липа (tilia)
 • бряст (ulmus)

Растения подходящи за градински скулптури растящи в саксии:

 • сребрист кълбовиден смърч (picea pungens ‘Glauca Globosa’)
 • смърч Коника (picea glauca ‘Conica’)
 • джуджевиден клек (pinus mugo ‘Gnom’)
 • клек Мопс (pinus mugo ‘Mops’)
 • офиров бор (pinus mugo ‘ophir’)
 • златист, кълбовиден бор (pinus mugo ‘Winter Gold’)

И туи:

 • „Смарагд“
 • „Колумна”
 • „Холмструп ”
 • „Санкист”

Растения препоръчвани за японски скулптури:

 • бял бор (pinus sylvestris)
 • японски червен бор (pinus densiflora) и японски червен бор ‘Umbracullifera’
 • планински бор – клек (pinus mugo ‘Laurin’ и pinus mugo ‘Pumilo’)
 • златна хвойна (pfitzeriana aurea)
 • хвойна вирджиния Хец (juniperus virginiana ‘Hetz’)
 • хвойна юниперус Холгер (juniperus squamata ‘Holger’)
 • хвойна юниперус Сини алпи (juniperus squamata ‘Blue Alps’)
 • лъжекипарис Филифера Нана (chamaecyparis pisifera ‘Filifera’)
 • лъжекипарис Булевард (chamaecyparis pisifera ‘Boulevard’)

Така наречените „японски скулптури“ са вид градински скулптури с японки произход. Този начин на оформяне няма точни рамки или стъпки за следване. Трябва да видим потенциала на растението и да преценим точната му форма на момента. Уменията, нужни в тази област, не е възможно да придобием от интернет статия, но въпреки това, за тези от Вас, които искат да се пробват, съм посочила горе подходящите видове растения. Принципите на работа са еднакви с посочените в тази статия растения, но има повече аспекти, с които трябва да се съобразяваме, като например: някоя част да не е прекалено голяма в сравнение с поддържащия я клон и да не доведе до счупването му след слеговалеж; да запазим хармония в цялата скулптура, не само за да изглежда красиво, но и да не се наклони или изкриви. Взимайки под внимание двете предишни, е добре едновременно да подсигурим достъп на слънчевите лъчи до всяка част – иначе японската ни скулптура, дори да е добре преценена и изпълнена с хармония, ще е суха и плешива.

Въпреки че звучи много сложно, съм убедена, че след малко практика ще се справиш. Този колаж със снимки представя японския стил на оформяне на храсти и дървета.

японски скулптури

Градински скулптури могат да се правят дори от бръшлян (hedera helix) воден по стелаж или рамка. С него сме в състояние да постигнем много форми, които са прекалено фини за туите и другите храсти. Освен това, ако искаме ограда от жив плет, но двора ни е малък и няма място за обемните туи, мрежа зараснала с бръшлян ще е също толкова красива и няма да заема толкова място. Сортовете на бръшляна са много и мисля, че всеки ще може да намери подходящ вид. Има светло и  тъмнозелени, многоцветни, жълти и дори червени.

скулптури от бръшлян

А ако все още не си убеден, остава още цяла гама увивни и катерливи растения, с които можеш да постигнеш украси, живи плетове и градински скулптури подобни на тези с бръшляна (и много от тях са цъфтящи). Ако искаш да разбереш повече по тази тема, заради обширността ѝ, съм я описала в отделна статя ето тук.

Статията, която четеш в момента, се отнася главно за основните видове градински скулптури и главно за работа с туи. Но въпреки това, каня те да пробваш силите си и с други растения и техники, дори с японските скулптури. Удоволствието е голямо, а резултатът си заслужава усилието.

Кога храстът е готов за подрязване?

Процесът на създаване на една красива, гъста скулптура без пропуски и голи места изисква време и търпение. Обикновено от засаждането до постигането на крайния ефект трябва да изчакаме между 4 и 6 години. Първият етап включва подготвянето на растението преди да започнем да му придаваме каквато и да било форма.

Нека започнем от самото начало, тоест от избирането на разсад. Големината на предназначения за оформяне храст ще зависи от формата, която искаме да му придадем. Примерно, за спирала няма смисъл да взимаме малко дръвче, защото ще ни е нужно такова с височина поне 1 метър. Колкото по-висока искаме да е спиралата ни, толкова по-голям храст трябва да купим, за да не трябва тепърва да чакаме 5 години да порасне.

От друга страна, топки можем да формираме дори, когато храстите са още малки (избирайки за тях предимно видове туи с естествено сферична форма, като туя „Даника”).

Растителни скулптури е най-добре да създаваме от млади растения, защото ако решим да режем стар, разраснал се храст, можем да получим много неестетична „плешива“ и оголена от игли форма, която ще се въстановява няколко сезона (а в някои случаи може изобщо да не се регенерира).

Преди да започнем да придаваме форма, трябва да се погрижим растението ни да е достатъчно гъсто. За тази цел, ако големината на закупената туя ни отговаря (ако не, оставяме я 2-3 сезона да порасне), е неоходимо да я подрязваме 2-3 пъти в годината, да я подхранваме с торове и обилно да я поливаме. След 3 години такова грижене, туята ще се е сгъстила и ще е готова за рязане.

Трябва обаче още от началото да имаме предвид каква ще е крайната ѝ форма. От това ще зависят малките разлики в грижата за растението, преди крайното му оформяне.

Примерно, ако крайният ефект ще е „Спирала“ или  „3 топки“, можем директно да подрежем туята във формата на конус и след това 2-3 сезона да я сгъстяваме. По този зачин, растението ще се възстанови много по-бързо след „крайното“, драстично подрязване, защото вече е било сгъстено в подобна форма.

От друга страна, формите „Конус“ и „Топка“ можем или 2-3 години да ги оставим, така както е описано по-горе, или директно да ги оформим и да ги подрязваме по-рядко, докато не достигнат размера, който ни харесва.

(Важно е да отбележа, че в статията за подрязването на туите, която можеш да прочетеш ТУК, съм написала, че първите 2-3 години от засаждането туите не се подрязват. Причината за това е, че тогава искаме храстите ни да растат „навън“ и да стават по-големи. При градинските скулптури пък, искаме туите ни да се сгъстят, растейки „на вътре“ (предполагайки, че сме купили туите във вече краен размер. Ако не, първите години се съсредоточаваме върху големината им, а след това върху формата. Растенията, когато са оформени, също ще растат, но по-бавно, защото ще изискват повече подрязвания, за да изглеждат красиво.) Заради това, туите предназначени за градински скулптури, ако големината им е подходяща, подрязваме от самото начало.

Как да режем?

Следващият етап е единичното първоначално формиране. Неговата цел е да даде насока за следващите рязания. На този етап режем по-силно, придавайки на растението първоначална форма, която ще става все по-изразителна с всяко следващо подрязване. При оформянето може да се окаже, че ще трябва да отрежем повече по-дебели клонки. В такъв случай, за да не рискуваме пренатоварването или изсъхването на растението, можем да оставим отрязването на част от тях за някое от по-следващите подстригвания. Не винаги придаваме крайната форма с еднократна подстрижка. Това е процес.

Третият етап е като повтарящ се припев на песен – редовно „доподрязване“ на непрекъснато уголемяващия се силует. Тази част продължава дори, когато туята се сгъсти, запълни празните пространства и стане красива. От там нататък подрязваме еднакво под формата на  жив плет и всяко друго растение, което искаме да запази конкретна форма – 2-3 пъти на сезон, внимавайки никога да не отрежем повече от ⅓ от дължината на зелената част на клоните наведнъж – не се отнася за единичните, неестетично стърчащи клонки, които трябва да се премахнат (този процес по-подробно съм описала тук).

След първото подрязване, туята вероятно ще изглежда много зле, но това е нормално, не се плаши. Тя ще е гола, суха и далеч от това, което си си представял. Това ще се оправи с времето и с всяко следващо подрязване ще бъде все по-хубава. Празните места в короната можеш да запълниш по време на оформянето. Просто насочи в тяхна посока младите леторасли, оплитайки ги между други, растящи на това място. Така догодина те ще са пораснали и ще са запълнили дупката. Допълнително, можеш да изрежеш част от неосветените и зле растящите клони във вътрешността на растението. Така туята вместо да храни тях, ще дава повече хранителни вещества на другите клонки и ще расте по-бързо.

Всяко подрязване изисква поне 2-3 минавания, защото винаги се намират клонки, които сме изпуснали. За улеснение можеш да използваш духалка преди всяко минаване. По този начин ще разместиш клоните и ще се покажат клонки, които иначе биха излезнали чак след няколко дена, когато духне по-силен вятър.

Кога да режем?

Първото – придаващо форма – подрязване извършваме напролет, преди започването на вегетацията (преди растението да е пуснало нови леторасли), когато растението вече не е застрашено от зимните мразове. Този период обикновено се пада между края на март и началото на април (само в редките случаи на дълга зима може да се наложи да изчакаме с подрязването даже до втората половина на май – трябва да преценим правилния момент наблюдавайки прогнозите за времето и растенията ни).

След като сме подрязали силно туята напролет, само коригираме вече създадената форма още два пъти преди зимата. Веднъж през юни и веднъж в първата половина на август. По време на тези две подрязвания, леко съкращаваме новите леторасли и оформяме силуета на скулптурата. Тогава също отрязваме евентуални останали след миналия път клони и насочваме летораслите в посока на празните места.

Следващите години продължаваме да подрязваме скулптурите 3 пъти годишно, постепенно придавайки им все по-конкретна и изразителна форма, уголемявайки и сгъстявайки ги.

Какви инструменти да използваме?

Оформянето на градински скулптури изисква прецизия. Заради това, ще се нуждаем от малки ножици (препоръчително с по-къси остриета, за да са по-маневрени). Те могат да са електрически – това даже ще улесни и прибърза процеса – но е важно да имаме поне една ръчна ножица, за отрязване на единичните, ненужни клонки. Всякакви по-големи уреди – електрически или не – няма да са от полза, защото дори един неправилно отрязан клон може да направи дупка, която ще зараства два сезона.

Помни преди всяко рязане да се увериш, че инструментите ти са остри. Добре е също да ги дезинфекцираш преди преминаване към всеки следващ храст. По този начин няма да нараниш растенията си и няма да рискуваш пренасяне на болести между тях.

За зазимяването на инструментите след сезона винаги използвай професионално, висококачествено масло.

Как да придадем всяка от основните форми на градинските скулптури?

КОНУС

Конусът е най лесната за постигане форма. Не само, защото процесът на оформянето му не изисква сложни шаблони или конструкции, но и понеже за този вид градински скулптури се избират видове туи с натурално конична форма. Това означава, че единственото, което трябва да направим, е да подчертаем естествената красота на растението, без никакви силни ингеренции. Конусът може да е закръглен или с няколко – обикновено 4 – ръба (конус с ръбове вече е „пирамида“). Също така, върхът му може да е остър или заоблен и можем да го подрежем и отдолу. Вариантите са много и само от нас зависи кой от тях ще изберем за нашите храсти.

туя с форма на конус

За постигането на тази форма, ако не смеем да режем на око, ще ни трябват 4 дълги, прави пръчки (летви,тръби…) – при пирамида – или 3 въжета и кръг  – при конус (кръга можеш да го направиш от тел, арматурно желязо, тръба за парно или просто да го очертаеш на земята и да затиснеш въжетата с камъни). Слагаме ги около туята така, както на илюстрациите:

туя с форма на пирамида

изрязване на конус от туя

При форма на пирамида, режем в права линия от едната до другата пръчка.

Така, когато махнем конструкцията, ще имаме 4 ръба, изискващи само леки поправки. Пирамидата е с плоски странични повърхности.

При конус основата е кръг и страничната повърхност е обла. Трябва да го имаме предвид, когато режем. Ако не сме сигурни и не искаме случайно след свалянето на конструкцията, туята да е триъгълна, можем да добавим повече въжета.

При пирамидата, за да получим симетрична форма е важно да измерим растоянията между пръчките. Мерим в основата – точно над земята. Ако всичките растояния са еднакви, скулпрурата ще е симетрична.

Допълнително, за да избегнем неприятни изненади, ако планираме да подрежем туята и отдолу, най-добре да го направим преди оформянето и слагането на пръчки или въжета. Това ще ни даде възможност да се уверим, че пънчето се пада точно по средата на конструкцията.

ТОПКА

Топката е най-подвеждащата форма. Изглежда много лесна за оформяне, но често докато я изравним от всеки ъгъл да е перфектно кръгла, оставаме без храст. Има 3 решения на този приблем:

 1. Повече практика. Догодина ще порасне и ще пробваш пак. С всяко следващо оформяне ще си все по-добър и топката ще е все по-кръгла.
 2. По-малко самокритика. И какво от това, че е криво? Ръчна изработка е все пак.
 3. Метален шаблон. Можеш да го купиш в някои цветарници или да направиш сам алтернативното му решение. Това отнема малко повече време, заради това препоръчвам предишните две точки, но за първо подрязване може да помогне да се почувстваш по-сигурно. Ще покажа как да го направиш малко по-надолу.

Топката също може да има няколко разновидности:

туя с форма на топка

Всяка от тези форми ще изглежда красиво и върху малка, и върху голяма туя. Допълнително, топките дават възможност да правим много красиви и оригинални композиции, които изобщо не е задължително да заемат много място. Тази форма е изключително подходяща за раскрасяване на малки дворове. Винаги можем да направим един артистичен акцент от миниатурни топчета, овали, че даже конусчета, в ъгъла на двора.

композиция от туи

Как да направим шаблон?

Първо трябва да избереш подходящ за теб материал. Това са моите предложения:

 • дебела тел и клещи, с които да я режеш
 • арматурно желязо, арматурни клещи и ключ за огъване на арматура
 • тръба за парно, която е тънка и се продава на спирала, така че няма да има нужда допълнително да я оформяш.

Избери най-подходящия за теб начин, в зависимост от подръчните ти материали и умения, и помни, че това са само идеи – ако имаш по-добра, използвай я (можеш също да я споделиш в коментар под статията).

Количеството тел/тръба, което ще ти трябва можеш да пресметнеш с въже. По този начин ще знаеш поне горе-долу, колко материал да купиш – за да не ходиш до магазина два пъти. Или три.

Опъни въжето върху туята (малко по-тясно – все пак трябва да стърчи нещо, за да можем да го отрежем), на мястото на шаблона, долу на илюстрацията. След това, премери въжето с рулетка и готово – вече знаеш колко сантиметра тел/тръба трябва да купиш.

шаблон за кръгла туя

За удобство, можеш да добавиш дръжка, както на илюстрацията, но не е задължително. Щом имаш шаблон, сега остава да го въртиш около вертикалната ос на туята и да отрязваш всичко, което стърчи извън границите му.

3 ТОПКИ

Формата „3 топки“ изисква от нас да умеем да оформим и конус, и топка. Това не означава, че не можем да я изберем за първия си опит с градинските скулптури. Можем. Трябва само да помним за 1. и 2. точка от глава „Топка“.

Тук също вариантите са много и също не всичките са съвсем кръгли. Вместо топки можем да оформим полукълба, овали или дискове.

градински скулптури от туи

Допълнително, помни че топките са 3 само в наименованието. Можеш да направиш толкова, колкото искаш (и колкото позволява големината на туята ти).

3 топки от туя

Тази форма се постига в 4 стъпки (илюстрирани по-долу):

 1. Оформяне на конус.
 2. Разделяне на туята на части.
 3. Изрязване на дупки между елементите.
 4. Оформяне на топки/полукълба/овали/дискове.

оформяне на градинска скулптура

СПИРАЛА

Идентично както при предишните форми, първо ще ти покажа няколко различни варианта на спирала. Този вид градинска скулптура има една особеност – спиралата можем да я завъртим както надясно, така и наляво.

спирала от туя

Формата на спирала се постига в 4 стъпки, много подобни на тези при 3-те топки:

 1. Оформяне на конус.
 2. Опъване на въже. Помни да го вържеш за върха горе и за пръчка/камък/пънчето долу – за да не се размести по време на рязане.
 3. Рязане от долу нагоре по въжето.
 4. Закръгляне, оформяне.

оформяне на спирала от туя

АРТИСТИЧНИ ФОРМИ

Когато вече знаем как да постигнем всяка от основните 4 форми на градинските скулптури, можем да включим в процеса на създаването им и креативността, и да създадем истинско изкуство. Долу показвам само няколко идеи, как могат да се комбинират научените от нас преди малко знания. Каня те и ти да вземеш молив и лист хартия, и да измислиш собствени неповторими скулптури, след което да ги създадеш в двора си.

артистични туи

скулптури от туи

Има само едно нещо, което трябва да помниш. Никога горната форма не трябва да е по-голяма от долната, защото ще спира достигането на слънчевите лъчи и ще доведе до пререждане и изсъхване на всичко, което е отдолу. Заради това, толкова креативни скулптури, както тази на илюстрацията долу не са добри от практическа гледна точка.

оформяне на туи

Как да се погрижим за туите след подрязването?

Един от най-важните етапи при подрязването на туи, е грижата за тях след това. За да разбереш как правилно да се погрижиш и да подхраниш туите си, за да се регенерират и сгъстят възможно най-бързо, прочети съвети от градинарката Анна в последата глава от статията: Как и кога да подрязваме туите?. Там сме написали всичко, което е необходимо да знаеш за да имаш красиви, гъсти и зелени туи.

Галерия снимки за вдъхновение

Тук събрах снимки от интернет, които можеш да разгледаш за вдъхновение и идеи. Надявам се след прочитане на тази статия формите, които ще видиш на снимките вече да не ти изглеждат толкова сложни и недостъпни колкото преди.

КОНУСИ (и пирамиди)

конуси и пирамиди от туи

ТОПКИ

кръгли туи

3 ТОПКИ

3 топки от туи

СПИРАЛИ

спирала от туя

АРТИСТИЧНИ ФОРМИ

скулптури от туи А знаеше ли, че умеейки да оформяш единични туи, можеш да оформяш и цели…

…ЖИВИ ПЛЕТОВЕ

оформяне на живи плетове

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *