Бръшляни, За твоята градина

Всичко, което трябва да знаеш за бръшляна

Добави в Любими статии
Затвори

Регистрация

От тази статия ще научиш следните неща:

Как (и с какво) да създадеш от бръшлян:

 • Жив плет,
 • Зелена фасада,
 • Алтернатива за голите места в двора,
 • Градинска скулптура,
 • Украса в саксия – за вкъщи и за терасата,

Но също така:

 • Как да лекуваш и да предпазиш бръшляна си от болести и насекоми?
 • Няколко интересни факта за бръшлян, които могат да Ти харесат.
 • Инструкции за торенето на бръшлян, приготвени специално от Градинарката Анна.
 • Как да създадеш геометричен мотив от бръшлян върху зид, фасада на къща или стената в хола си?

Основните знания за бръшляна

(какви условия харесва, къде се сади и колко бързо расте?)

Почти всеки градинар някога е имал проблем с този един кът в двора си, където има малко свободно пространство, но много сянка и конкуренция от дървета и храсти? Допълнително, би било хубаво там да се посади нещо, което ще разнообрази двора и ще изглежда красиво през цялата година.

Растението, което решава тези проблеми е бръшлянът (Hedera).

Той е изключително издръжлив – добре понася ниските температури и дори малко да премръзне зимата, напролет бързо се въстановява. Освен това, бръшлянът може да се сади и на сянка и на слънце – въпреки че предпочита между безслънчеви, до много сенчести места. На слънце ще расте само ако земята е достатъчно влажна (допълнително, при много слънчеви условия младите егземпляри ще трябва да се покриват зимата, защото тогава слънчевите лъчи са много силни и могат да наранят младите тъкани). Единствено сортовете с цветни листа (като Hedera helix ‘Goldheart’) ще се нуждаят от минимум два-три часа слънчева светлина на ден, за да могат добре да оцветят листата си.

С две думи – зелените сортове, за да имат интензивнозелен цвят, се садят на сянка. Цветните сортове пък, за да са цветни – на слънце.

Вечнозелените листа на бръшляна ни предоставят голям брой разновидности, което ни дава възможност да намерим перфектния за нас и за целта ни сорт. Например: листата на старите егземпляри, по време на цъфтежа, променят формата си на сърцевидна; много от сортовете в края на есента, при ниските температури, стават светлокафяви, розови, червени или тъмночервени; други пък, като например Hedera helix ‘Buttercup’, променят цвета си само от долната страна на листата си.

Допълнително, част от бръшляните могат да се катерят само по контрукции, а част умее да се „залепи“ директно за стената. Изборът на сортовете и характеристиките на бръшляните е огромен, благодарение на което всеки градинар ще може да намери нещо за себе си.

Бръшлянът живее над 500 години и образува стволове с диаметър дори 1 м. Летораслите му, в зависимост от вида и сорта, могат да пораснат над 20м дълги. След засаждането, първите 2 години расте бавно, но с времето (когато му предоставим хранителни съставки необходими за растежа) годишния му прираст може да достигне дори 100см.

Бръшлянът обича хумусни, плодородни, варовити почви, но умее и да се адаптира към различни почвени условия – в състояние е да расте дори на суха, силно зараснала с корени земя под брезови дървета. Въпреки това, най-доре почвата му да е мека, влажна и алкална (въпреки че понася и неутрални и леко кисели условия). Единственото, което бръшлянът изобщо не харесва е киселата почва.

От тази статия ще научиш всички необходими знания с които ще можеш да създадеш всяка една от тези композиции:

бръшлян

Жив плет от бръшлян върху мрежа

Засаждането на бръшлян близо до ограда ще Ти позволи по лесен и бърз начин да проимаш красив, зелен, плътен, издръжлив и не заемащ място жив плет, който допълнително ще закрие неатрактивна мрежа или зид. Най-голямото предимство на бръшляна е че това всичко ще се случи за горе-доло 3-4 години от засаждането му, което е исключително бързо, в сравнение например с живия плет от туи.

Трябва само да помниш, че за жив плет върху зид се използват различни сортове бръшлян, отколкото за жив плет върху мрежа – причината за това е че различни сортове бръшлян притежават различни „механизми“ за захващане – някои се оплитат около тънки предмети, а други „залепват“ директно за гладката стена. Допълнително, за съжаление, свежите бетонени стени имат много алкално рН, което няма да хареса на бръшляна Ти. Заради това, ако зида е бил построен или измазан скоро, ще трябва да изчакаш със засаждането на живия плет няколко години.

Вторият вариант на озеленяването на зид с бръшлян е пускането му от горе надолу. За тази цел трябва да построиш дълга, дървена или ламарирена саксия върху зида (задължително с дъно, за да отделя земята от бетона, който пие много вода), с височина между 20 и 30см. В тази саксия, засаждаш бръшляна и когато той започне да расте, насочваш летораслите му надолу. Можеш да създадеш този ефект и с видове бръшлян, които имат адвентивни корени (тези с които се „залепват“ за стените и други вертикални повърхности), и с тези които нямат. Ако растението не расте в правилната посока, винаги можеш да прикачиш към саксията му насочена надолу тел, по която да го оплетеш.

САДЕНЕТО

Бръшлян садим през пролетта (април месец) или есента (максимално до ноември, ако температурите не падат под 5 °C, а прогнозите не предвиждат мразове).

Важно е да подсигурим на всяко растение достатъчно място, защото бръшляна расте много бързо и има нужда от пространство. При засаждането в ред пред ограда, растоянията между отделните растения трябва да са не по-малки от 30см и не по-големи от 100см. Каква е разликата ли? Почти никаква. При по-малки разстояния ще проимаме плътна, зелена стена малко по-бързо, но пък при по-големи ще имаме по-малко растения за поддържане, подрязване, торене и най-важното – купуване. Заради това, сам избери най-добрия вариант за Теб, в зависимост от бюджета Ти и дължината на оградата, която искаш да покриеш. Растенията трябва да са отдалечени от оградата с 30 – 40см.

ГРИЖАТА СЛЕД ЗАСАЖДАНЕ

Препоръчвам Ти след засаждането на бръшляна да го подрежеш така, че летораслите му да не стърчат над земята повече от 15-20см. Помни, че тази процедура се извършва само през пролетта, преди бръшлянът да е пуснал новите прирасти. Ако го садиш по това време на годината, можеш да го подрежеш веднага, но ако садиш през есента, трябва да изчакаш с подрязването му до следващия сезон.

ГРИЖАТА В БЪДЕЩЕ

Младите растения, растящи на откритите места, трябва първите 1-2 години да се предпазват от зимното слънце с покритие от агротекстил.

Бръшлянът обича вода и трябва редовно да се полива (поне 2 пъти седмично през лятото, ако оградата е на слънце и веднъж седмично зимата, ако няма сняг. В противни случаи, можеш да го поливаш по-рядко). Важно е почвата около растенията да е постоянно влажна. Най-лесният начин да го постигнем е да покрием земята около тях с широколистен мулч, който ще задържа влагата (важно е мулча да не е от иглолистни растения, защото той подкиселява почвата, а бръшляна обича алкално рН). Въпреки това, няма нужда да се притесняваш – това растение е изключително издръжливо от гледната точка на периодични суши, така че седмичната ти почивка на море няма да го убие.

Бръшлянът се подрязва подобно на туите – веднъж напролет и евентуално втори път лятото. Целта на такова подрязване е стимулирането на разклоняването и растежа, но и пререждане на бързо сгъстяващия се плет. При младите егземпляри е достатъчно да се отрежат самите връхчета на главните леторасли, което ще позволи растението да се разклони. Страничните издънки могат да се съкръщават максимално с  ⅓ от общата им дължина.

Освен това, с времето ще трябва да започнем да подрязваме живия си плет и с цел пререждане и подмладяване. Тогава отрязваме всичко, което е в повече, расте в неправилната посока или е изсъхнало, измръзнало, повредено или болно.

Помни по време на подрязването винаги да използваш ръкавици, защото сокът на бръшляна може да причини алергии и дразнене на кожата!

Последната част на грижата е торенето. Накрая на тази статия ще намериш инструкция приготвена от градинарката Анна, в която тя е описала кога, как и с какво да наториш бръшляна си, за да е зелен, гъст и да расте изключително бързо.

Зелена фасада – бръшлянът върху стена

Фасада на къща покрита с бръшлян ще запази доброто си състояние дълги години, защото плътният слой от листа ще я предпазва от атмосферните влияния.

Допълнително, внимателно подбирайки сорта на бръшлян, в зависимост от мястото на което ще расте, можем да решим проблеми, да подобрим качеството на живот в къщата си или дори да спестим пари.

Сезонните видове, посадени на южната фасада, предпазват стените от силно нагряване през лятото, а през зимата, след като паднат листата им, не спират достъпа на слънчевите лъчи. Благодарение на това, лятото къщата е по-прохладна, а сгряването ѝ зимата не е усложнено.

От друга страна, вечнозеленото покритие от бръшлян зимата предпазва стените от охлаждащия вятър и намалява загубата на топлина. Заради това, препоръчвам Ти да го посадиш върху западната стена на къщата си.

Допълнително, плътният параван от листа действа като чадър – предпазва от влага, която би могла да доведе до образуване на мухъл или други гъбички по стената или оградата (въпреки че не трябва да се сади на вече овлажнени стени, защото бръшлянът няма да може да премахне влагата и е възможно да повреди нарушеното от нея покритие).

Единственото противопоказание за засаждането на бръшлян върху фасада на къща е неправилно подготвената за тази цел стена. В случай на дупки, олюпени места и пукнатини, летораслите ще заменат малките си, лепкави коренчета на истински корени, които ще започнат да врастват на тези места, заради влагата, която се събира там. Заради това, преди засаждането на бръшлян е важно добре да приготвим фасадата, чрез например полагане на нова мазилка.

Но ако все пак се притесняваш от повреждането на къщата си, можеш да прикачиш към нея лека дървена конструкция, по която да се катери бръшлянът. Пространството помежду зелената стена и фасадата ще образува въздушна възглавница, която ще улесни греенето зимата.

Помни, че преди засаждането на зелена стена има едно важно нещо, което тябва да направиш – трябва да обезопасиш и да вземеш предвид наличието на кабели, антени и други елементи на техническата инфраструктура на къщата. Можеш да ги обозначиш или да създадеш чертеж, на който да е видимо кое къде точно се намира – в случай на евентуална авария, всичко да е достъпно и лесно за намиране.

КАК ДА ПРИГОТВИМ ФАСАДАТА СИ ЗА ЗЕЛЕНА СТЕНА ОТ БРЪШЛЯН?

Има само 2 важни неща, които трябва да вземеш под внимание, преди да посадиш бръшлян върху фасадата си. Първо, ако фасадата е била строена или ремонтирана наскоро, трябва да изчакаш минимум 1 година със саденето на бръшляна, защото иначе мазилката няма да може да изсъхне правилно. И второ, вече споменато в предишния абзац – не може по стената да има никакви улюпвания или пукнатини. Ако има, те трябва да се оправят (така, че да няма възможност да се олюпят или пукнат пак след време), да се изчака да изсъхнат и чак тогава стената ще е готова за обрастване с бръшлян.

САДЕНЕТО

Когато искаме да озеленим къщата си, условията при саденето на бръшлян са много подобни на тези описани в главата „Жив плет от бръшлян върху мрежа“. Засаждаме го напролет (през април) или есен, преди студовете. Растоянията между единичните растения в този случай не трябва да излизт извън рамките 50 – 100см, а растоянието на разсада от сградата трябва да е 40-50см. На младите растения можем да осигурим подпори, фиксирани на около 15см от стената, за да насочим летораслите им в правилната посока.

ГРИЖАТА СЛЕД ЗАСАЖДАНЕТО

Тук отново първата пролет след засаждането (преди започването на вегетацята) скъсяваме всичките леторасли до 15-20см над земята, за да стимулираме бързия растеж и интензивното расклоняване на бръшляна през лятото.

ГРИЖАТА В БЪДЕЩЕТО

Стените на повечето къщи са под целогодишното влияние на слънчеви лъчи, които зимата могат да причинят сериозни щети на младите бръшляни. Заради това, ако стената, до която си посадил бръшлян, не се намира под голямо дърво, веранда или друго покритие, ще трябва първата и втората година да покриваш растенията си за зимата с агровлакно.

Бръшлян растящ върху фасадата на къща също ще изисква редовно поливане, еднакво като при жив плет, а дори повече, защото той се намира в близост до големи количества бетон – който попива влагата от почвата. Заради това, в този случай слагането на мулч на земята около бръшляна е силно препоръчително. Благодарение да него ще се намали изпаряването на влагата от почвата и растенията ще получат повече вода. Допълнително, мулчът има не само практични, но и естетични качества – можем да окрасим с него земята по цялата дължина на къщата, не само около растенията.

Подрязването на залена фасада от бръшлян също протича еднакво като при жив плет – веднъж напролет и евентуално втори път лятото, отрязвайки по ⅓ от общата дължина на всяка странична издълка и връхчетата на главните леторасли – в този случай обаче, освен болните, измръзналите и повредените издънки, трябва да отрязваме и всичко, което е пораснало не там, където трябва – върху прозорци, врати, покрив и така нататък.

Помни – винаги използвай предпазни ръкавици, когато подрязваш бръшлян, за да избегнеш неприятни алергии или подразнявания причинени от сока му!

Накрая отново те препращам в края на статията – към инструкцията за торене на бръшлян, в която ще намериш цялата необходима информация за това как, кога и с какво да се погрижиш за него.

Бръшлянът из двора

Бръшлянът на двора може да има безброй приложения. Може да зарасне парче гола земя под храстите или дърветата, върху което, заради сянката, не иска да расте трева. Може красиво да оплете не само живо, но и изсъхнало дърво, което по някаква причина не може да се отреже и загрозява гледката. Може красиво да покрие стръмен склон, отлагайки във времето построяването на скъпа подпорна стена.

Общо казано, бръшлянът е растение, което можем да използваме навсякъде там, където искаме бързо и лесно да разкрасим двора си.

Добре е да знаеш: бръшлянът не поврежда механично дърветата и не е техен паразит. Използва ги само и единствено като “конструкция”, по която може да се катери.

САДЕНЕТО

Бръшляна на двора садим напролет, преди да е започнал да расте или есента преди да дойдат студовете (през април и максимално до ноември, ако времето е подходящо). Без значение е дали подреждаме растенията в ред или ги садим в свободна композиция – във всички случаи има едно условие – растенията не трябва да са по-близо от 30см едно до друго, защото ще конкурират помежду си прекалено много и ще растат по-слабо. От всички огради, дървета и други растения и обекти също запазваме минимум 30см разстояние.

ГРИЖА СЛЕД ЗАСАЖДАНЕ

Независимо от целта, с която садим бръшляна в двора, еднократното скъсяване напролет на всяко растение до 15-20см над земята е задължително за правилния му растеж в бъдеще.

ГРИЖА В БЪДЕЩЕ

В повечето случаи бръшлянът на двора се сади за украса на сенчестите места. Заради това, в повечето случаи няма нужда от покриване на младите растения с агровлакно зимата, защото не са застрашени от силното слънце характерно за този сезон.

Поради същата причина тези бръшляни ще изискват по-малко поливане. 1-2 пъти седмично през топлите сезони ще е напълно достатъчно, защото без слънце почвата не изсъхва толкова бързо. Зимата поливането ще е задължително само в периоди на суша (без сняг, но с ниски температури).

Правилата за подрязване са еднакви като в предишните две глави – отрязваме връхчетата на главните леторасли и ⅓ от общата дължина на всички странични издънки. Допълнително премахваме и всички конкуриращи помежду си отклонения и болни, сухи, повредени или измръзнали издънки.

При подрязването на бръшляна, винаги използвай предпазни ръкавици, защото сокът му може да предизвиква алергии и подразнявания на кожата!

Ако искаме бръшлянът ни да расте и да се сгъстява възможно най-бързо, да е здрав, издръжлив и да не боледува – необходимо е да го подсилваме с важни за него микроелементи. Как и кога да го правиш ще разбереш от инструкцията създадена от Градинарката Анна в края на тази статия.

Градински скулптури от бръшлян

>Градинските скулптури от бръшлян имат няколко предимства пред всички други видове дворни декорации: изискват почти минимална грижа, правят се много лесно и бързо, издръжливи са на ниски температури, не се деформират от сняг, формите им ограничава само въображението ни и могат да се садят в саксии, които да се пренареждат и дори слагат вътре, по всяко време.

Тези градински скулптури се правят с бръшлян, воден по стелаж от тел.

Спирали, сърчица, топки, помпони, абстрактни форми… Всичко, което умееш да си представиш –можеш да го създадеш.

Първата стъпка е скицирането. Вземи молив и лист хартия и измисли форма, която искаш да има скулптурата ти. За вдъхновение можеш да разгледаш моите скици и идеи:

декорации за двора

Помни само едно нещо: ако искаш да получиш плътна форма, трябва да слагаш телта плътно – на не повече от 5см една от друга – а ако искаш бръшлянът да расте само по линиите на телта и да създаде „полупрозрачна“ скулптура – помежду линиите трябва да има поне 15 сантиметрови дупки.

Втората стъпка е избирането на вида бръшлян, който ще използваш. Тук няма ограничения. Дори, ако сорта, който си харесал няма да може сам да оплете конструкцията, винаги можеш да му помогнеш прикрепяйки го тук-таме с тънка тел.

Третата стъпка е създаването на стелаж. Най-лесно ще ти е да измериш колко тел ти трябва с въже. Например: искаш полупрозрачна топка от 8 части (линии тел събиращи се на върха на формата). Оформи на земята кръг от въже, с големината на топката, която искаш. Премери въжето с рулетка и умножи по 4 (добавяйки поне 30см резерва и 30см, които ще загънеш в спирала и ще закопаеш). Резултатът няма да е абсолютно точен, но поне ще знаеш приблизително, колко материал трябва да купиш. Помни да използваш тел, която е твърда, издръжлива и не ръждясва, защото нито ръждива, нито покривена скулптура няма да изглежда красиво. Вероятно ще имаш нужда и от клещи и мъжка ръка – ако си жена и оформяш телта без проблем, вероятно си купила прекалено мека тел. Важно е след време скулптурата да не се деформира при местене, продължителен силен вятър, тежък мокър сняг или случайно натискане и побутване. Ако искаш, можеш дори да купиш цветна тел, защото ще мине извесно време докато спре да е видима.

Предпоследната – четвърта – стъпка е засаждането на бръшляна заедно с конструкцията. Колкото по-бърз ефект искаш да постигнеш, толкова по-пораснал бръшлян трябва да купиш. А за да сме точни – бръшлянИ, защото ще ти трябват поне 3-4 растения за всяка скулптура. Всичките „елементи“ на градинската скулптура закопаваме в една и съща саксия или дупка в земята. След засаждането поливаме растенията обилно и оплитаме около металната конструкция всички достатъчно дълги леторасли, прикрепяйки ги накрая деликатно с тънка тел или ластик, които в последствие ще премахнем.

Последната – пета – стъпка е поливането, подрязването, торенето и чакането да порасне (с времето, годишният прираст на бръшляна достига дори до 1 метър, така че би трябвало за няколко години скулптурата красиво да се зазелени). Ако бръшлянът има проблем с оплитането около телта – оплитаме го ръчно и при нужда допълнително прикрепяме с тънка тел, внимавайки да не притискаме прекалено силно летораслите, защото това може да ги повреди.

Бръшлян в саксия, вкъщи и на терасата

През последните години във вътрешния дизайн е навлезнала мода свързана с вкарването на природата в дома. Зелени стени, малки дървета и храсти в саксии, а даже мини градини под стълбите или в коридорите. Бръшляна и подобни на него растения се изпозват в огромната част на такива дизайни, защото са красиви, изглеждат необикновено, навлажняват и прочистват (даже от смог и цигарен дим) въздуха и са вечнозелени и издръжливи. Допълнително, могат да се подрязват и формират така, както ни харесва, а даже да се пускат по стелажи, създавайки интересни композиции върху стените.

Трябва да помним обаче, че бръшлянът, въпреки благоприятните за човека свойства, в случай на консумация е отровен. Заради това, трябва да се държи извън обсега на деца и животни.

САДЕНЕТО

Сади се по всяко време на годината – ако ще расте в затворено помещение. Растение, предназначено за тераса, садим напролет или есен, както всяко друго външно растение. Хубаво е бръшлянът веднъж годишно да се пресажда в саксия със свежа почва.

ГРИЖА СЛЕД ЗАСАЖДАНЕ

В този случай не е задължително да скъсяваме всичките леторасли до 10-15см над земята, но ако го направим, бръшлянът ще се вкорени по-добре и в бъдеще ще расте по-бързо.

ГРИЖА В БЪДЕЩЕТО

Растящите в затворени помещения растения не страдат от повечето фактори присъстващи в природата. Зимното силно слънце тук не може да ги достигне и заради това няма нужда да се покриват с агротекстил, дори когато са млади. Бръшлянът предназначен за тераса можеш или първите две години да отглеждаш вътре, или да го покриваш. Във втория случай обаче ще е хубаво (даже в бъдеще, не само първите 2 години) зимата да обезпечиш и саксията с многослоен кашон или стиропор, за да предпазиш корените от измръзване.

Бръшлянът, растящ в саксия на терасата, лятото се полива горе-долу веднъж в седмицата (почвата попива, саксията не), а зимата – само когато няма сняг и температурите са ниски. Растящия вътре трябва поливай веднъж седмично целогодишно, но и редовно го пръскай с вода. Бръшлянът харесва по-ниски температури – лятото 20-24*C, зимата 16-20*C. Рядко ще сме в състояние да му осигурим тези условия, особено зимата през отоплителния сезон (тогава въздухът в жилищата и къщите е много по-сух, а трябва да помним, че бръшлянът харесва влагата). Заради това, ако искаш да имаш красив, зелен бръшлян, не забравяй редовно да го пръскаш с вода. За да си сигурен, че не го преполиваш и не рискуваш гъбични заболявания, поливай чак когато земята в саксията е почти напълно изсъхнала. Тогава със сигурност водата няма нито да му лиспва, нито да му е в повече.

Подрязването на домашния бръшлян не се различава по никакъв начин. Отрязваме връхчетата на главните леторасли, а другите ги скъсяваме с по 1/3 от дължината им. Така най-добре ще стимулираме растежа им.

Помни, когато подрязваш, винаги да използваш предпазни ръкавици, защото сокът, изтичащ от отрязаните клонки на бръшляна, е отровен и може да причини кожни алергии и подразнявания.

Бръшлянът, растящ в саксия, независимо вътре или отвън, се тори по-различно от посадения директно в земята. Заради това, накрая на статията има отделна инструкция – приготвена от Градинарката Анна – специално за торенето на бръшляна, отглеждан в саксия.

Болести и насекоми

Ако забелижиш по листата на бръшляна листни въшки или паяжинообразуващи акари, напръскай го с чеснов разтвор (описание как се прави – на края на тази статия) или с разтвор от вода и веро.

Бръшлянът е изключително издръжлив от гледна точка на различни болести. Главната причина за появата на повечето от тях (Фитофтороза – Phytophthora palmivora, Pythium ultimum, гниене на корените или гъбични заболявания) е много висока влажност или температура, прекалено често поливане или тежка, сбита почва.

За да предпазим от тях растенията си, най-добре профилактично да не допускаме тези фактори да се появяват при отглеждането им.

Няколко интересни факта за бръшляна

 • В гръцката митология бръшлянът е растението на Дионис, богът на виното и растежа на растенията. Венецът от бръшлян е символ на победата и човешката сила. Ето защо те се дават на победителите в олимпийските игри.
 • Бръшлянът цъфти. Цветята му са малки, зеленожълти и събрани в малки групички. Появяват се през септември върху старите леторасли и съдържат много нектар. Поради късното си време на цъфтене, бръшлянът е много важен източник на храна за пчелите и други насекоми.
 • Бръшлянът е медоносно, лечебно и използвано в козметичната индустрия растение.
 • Някои видове бръшлян не само цъфтят, но и произвеждат плодове, които са деликатес за птичките. Заради това, ако обичаш сутрин двора ти да е изпълнен с птичи песни, задължително трябва да го посадиш.
 • Изследвания на NASA са доказали, че бръшлянът е едно от най-силно прочистващите въздуха растения. Като въздушен филтър, той се справя не само със смога и дима от цигари, но и с много съединения като ксилен, бензен, формалдехид и трихлоретилен.
 • Всички части на бръшляна, особено плодът, са отровни за човека.
 • Зелената повърхност от бръшлян отделя много кислород и почиства въздуха от токсини, подобрявайки състоянието на заобикалящата ни среда.

Инструкции за торенето на бръшлян:

Бръшлянът много обича торене. Благодарение на него расте интензивно, а листата му са големи и наситенозелени (или наситеножълти, или наситеночервени…)

Растящ в почвата:

Пролетно:

МАРТ – поръсваме земята около всяко растение с 3-4см дебел слой компост.

АПРИЛ – поливаме еднократно с разтвор на Перфектен Силиций (3мл Перфектен Силиций, измешани с 1л вода стигат за поливане на 2-3 растения).

Няколко дена по-късно торим всяко растение с 15гр Перфектен Магнезий 99 и веднага след това обилно поливаме.

Лятно:

ЮНИ – през юни торим еднакво като през април – поливаме еднократно с разтвор на Перфектен Силиций (3мл перфектен силиций смешани с 1л вода стигат за поливане на 2-3 растения).

Няколко дена по-късно торим всяко растение с 15гр Перфектен Магнезий 99 и веднага след това обилно поливаме.

Есенно:

СЕПТЕМВРИ/ОКТОМВРИ – в един от тези два месеца торим еднократно с Перфектен РК (15гр на растение + обилно поливане веднага след торенето) и Перфектен Магнезий 75 (15гр на растение). Можеш да наториш с двата продукта едновременно или поотделно – изборът е твой.

Растящ в саксия:

Пролетно:

МАРТ – поръсваме земята около всяко растение със слой компост. Дебелината на слоя зависи от свободното място в саксията, но 3-4см дебелина са напълно достатъчни.

Пролетно/лятно:

От АПРИЛ до края на АВГУСТ:

1 път в седмицата торим всяко растение в саксия с една щипка Перфектен Магнезий 99 и една щипка Перфектен Пк. Веднага след торенето поливаме обилно.

1 път в месеца поливаме с Перфектен Силиций (3мл перфектен силиций измешани с 1л вода стигат за поливане на 4 растения).

Есенно/зимно:

От СЕПТЕМВРИ до МАРТ – 1 път в месеца торим всяко растение в саксия с една щипка Перфектен Магнезий 99 и една щипка Перфектен Пк. Веднага след торенето поливаме обилно.

Как да създадеш геометричен мотив от бръшлян върху стена?

За тази цел е необходимо да си набавиш:

 • поцинкована тел. Нужното количество можеш да сметнеш по два начина. Първият – можеш да опънеш дълго въже там, където искаш да расте бръшляна, след което с рулетка да измериш дължината му. След като го повториш с всяка линия на геометричния ти мотив и добавиш числата едно към друго, ще знаеш колко тел да купиш. Вторият начин включва малко основна математика. Ако стената ти е например 3м на 4м, нарисувай на лист хартия правоъгълник със същите пропорции – в този случай например 15см на 20см. След това с линия нарисувай геометричния мотив, който ти харесва, измери дължините на всяка нарисувана линия и ги добави една до друга. Сега ги увеличи толкова пъти, колкото си смалил размерите на стената. Аз ги смалих 20 пъти, заради това, ако всичките ми линии са дълги общо 150см, след като ги умножа по 20 излиза, че ще трябва да купя 30м тел. Но аз ще купя 32м, защото винаги е по-хубаво да ми остане, отколкото да ми залипсва),
 • куки. Това, колко куки ще ти трябват, също много зависи от дизайна на геометричния ти мотив. Най-лесно ще е да го нарисуваш на лист и на око да прецениш къде ще има нужда от куки, за да не увисва телта. След това купи малко повече бройки и готово,
 • ножица за рязане на тел
 • рулетка
 • бормашина
 • молив
 • бръшлян в саксии

Започни от това да планираш как ще изглежда зелената ти стена. Дали ще са само паралелни линии? Вертикални или хоризонтални? или може би диагонални? Образуващи квадрати? Ромбове? Или просто артистична неразбория (нея можеш да създаваш и на момента, без особен план).

След като знаеш, какво искаш да постигнеш, трябва да преброиш какво количество тел ти трябва. При хоризонтални и вертикални линии няма да имаш голям проблем, но при всички други комбинации двата начина за пресмятане, които съм описала по-горе ще са ти от полза.

Щом всичко това е свършено, започваме да отбелязваме точки за куките върху стената. Колкото по-симетричен е мотиваът, толкова по-прецизно трябва да мериш разстоянията между тях.

Следващата стъпка е да направиш дупки в стената със бормашина, да закачиш куките и да опънеш телта.

И последно – саденето на бръшляна. Ако стената е външна, садим напролет (април месец) или есента (до ноември, ако температурата не пада под 5° C и прогнозите не предвиждат минусови температури). Вътре можем да садим през цялата година.

Слагаме по едно растение на всеки 30-100см (колкото са по-близо, толкова по-бързо ще зарасне конструкцията).

Ако купим по-пораснал бръшлян, можем от началото да оплетем летораслите му и вече да имаме частично зараснала стена.

Такъв бръшлян поливаме и ториме еднакво като всеки друг бръшлян растящ в саксия.

Подрязваме веднъж годишно (напролет) за да премахнем конкуриращите помежду си, растящи в неправилна посока, болни, повредени и изсъхнали леторасли.

И накрая само ще добавя, че мотивите на стените изобщо не е задължително да са геометрични. Това могат да са кръгове, сърца, вълни и всичко, което си измечтаем.

Остави коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *